Rok 2022 bude volební, na podzim si lidé vyberou zastupitele obcí a třetinu senátorů

Události: V roce 2022 proběhnou komunální volby (zdroj: ČT24)

Česko letos čekají další volby, lidé v nich vyberou obecní zastupitele. Hlasování se bude konat v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman. Už teď je ale jasné, že vládní koalice SPOLU chce zkusit společné kandidátky i v řadě obcí a třeba že Piráti a STAN naopak spolu pod jednou značkou nebudou kandidovat v hlavním městě. Na podzim si také voliči ze třetiny volebních obvodů vyberou nové senátory.

Co obec, to jiný problém. Co region, to jiné téma, které může ovlivnit volby. Přestože se bude hlasovat až za tři čtvrtě roku, první programy se ve stranách už rýsují.

„Dostupnost a kvalita škol, školek, domovů pro seniory a sociálních služeb. Potom je to často i otázka kvality životního prostředí a nakládání s odpady,“ vyjmenoval priority KDU-ČSL předseda Marian Jurečka.

„Pro nás to bude jednoznačně kvalita života a dostupnost služeb a kvalitní infrastruktury v obcích a ve městech,“ uvedl místopředseda STAN Stanislav Polčák.

Dostane se ale i na aktuální témata, ať už jde o covid, respektive dopady epidemie, nebo o ekonomiku. „Jak se obce vypořádají s inflací, protože to se promítá i do stavebních zakázek. Tím pádem bude pro obce i složitější soutěžit a samozřejmě i investovat,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Já pevně doufám, že už to opravdu nebude covid, ale bude to spíše rekonvalescence celé země po covidu,“ nastínila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Třeba zajištění dostatečného počtu míst ve školkách až po adaptaci na klimatickou změnu nebo bezbariérovost veřejného prostoru,“ přiblížil priority Pirátů místopředseda Radek Holomčík.

S čím oslovit voliče, budou politici řešit celý rok. Tentokrát ale hlavně na té nižší, lokální úrovni. „Nevidím momentálně to, že bychom měli nějakou centrální linku, která by vlastně všechny naše komunální politiky oslovila, spíš to budou témata lokální,“ uvedl ke strategii ANO volební manažer strany Jan Richter.

„Komunální volby budou náznakem odpovědi na atmosféru vládnutí nové vládní pětikoalice. Občany bude trápit a trápí je velké zdražování a podle mého názoru tato vláda nemá recept na to, aby to zdražování vyřešila,“ okomentoval předseda SPD Tomio Okamura.

Strany plánují spolupráci

Ve stranách ale mají i další úkoly než jen najít to správné téma, kterým oslovit voliče. Musí najít i případné vhodné koaliční partnery. Právě komunální volby totiž dávají smíšeným kandidátkám největší prostor. „Máme mnoho kandidátek pouze s našimi kandidáty, ovšem už jsme si řekli, že se chceme rozkročit o další kandidáty,“ uvedl Okamura. „I v minulosti jsme oslovovali určitě lokální partnery a v nějakých případech jsme i šli společně,“ doplnil Richter.

Spolupráci se nebrání ani Piráti. „Tam, kde to bude mít smysl, půjdeme sami. Tam, kde bude dávat smysl nějaká koalice nebo širší spolupráce, tak samozřejmě půjdeme touto cestou,“ řekl Holomčík.

Spolupráce s hnutím STAN, se kterým Piráti kandidovali do sněmovny, se ale spíš nezopakuje. „V drtivé většině obcí budeme kandidovat jakožto STAN s podporou třeba místních sdružení. Možná s jedinou výjimkou, a to je hlavní město Praha,“ uvedl Polčák s tím, že strana o obnově spojenectví jedná s TOP 09.

Nad společnými kandidátkami debatují v koalici SPOLU, připouštějí je ale jen ve větších městech. „Byla výzva vůči našim zástupcům v těchto krajích a těchto městech, aby jednali primárně a prioritně s těmito zástupci na platformě koalice SPOLU,“ řekl Jurečka.

„Ambici spojení už před volbami máme určitě, nejen v rámci koalice SPOLU,“ uvedla Pekarová Adamová. „Tam, kde je to možné, může být vytvoření koalice pozitivní krok,“ doplnil Kupka.

Na podzim voliči rozhodnou o obsazení vůbec největšího počtu mandátů. Celkem je v Česku přes šest tisíc obcí.

Na podzim si voliči vyberou i třetinu senátorů

V roce 2022 proběhnou také volby do Senátu, ve kterých se obmění třetina členů horní komory. Lidé jich budou vybírat celkem 27 – v těch obvodech, kde dosavadním senátorům po šesti letech mandát skončí