Balák požádal Zemana o milost sám. Ten mu ji udělil bez zdůvodnění, píše iRozhlas

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák požádal prezidenta Miloše Zemana o milost sám. Samotná žádost ale neexistuje, podle Hradu byla totiž jenom ústní, zjistil server iRozhlas. Písemné rozhodnutí o omilostnění Baláka má navíc jenom jednu stránku a žádné zdůvodnění, píše server. Milost pro Baláka vyvolala kritiku řady politiků, právníků, představitelů justice i veřejnosti.

Miloš Balák je podřízeným hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten dosud odmítal Baláka zbavit funkce, svůj postup zdůvodňoval presumpcí neviny. Soud Baláka 24. března pravomocně poslal na tři roky do vězení za ovlivňování dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře. 

Jen několik dní po rozhodnutí soudu prezident udělil Balákovi milost. „Neobohatil se. Nevznikla žádná národohospodářská škoda. Jde o bezúhonného člověka, s jehož prací jsem velmi spokojen,“ zdůvodnil své rozhodnutí Zeman v rozhovoru pro deník MF Dnes. Podle Hradu navíc údajně justice přihlížela i k tomu, „kde odsouzený pracuje“.

Kromě tříletého pobytu za mřížemi měl Balák zaplatit i peněžitý trest ve výši 1,8 milionu korun a dostal také čtyřletý zákaz činnosti. Jenže Zemanova milost nepočkala ani na písemné vyhotovení rozsudku Krajského soudu v Praze.

Bez zdůvodnění

Server iRozhlas.cz si písemné rozhodnutí prominutí trestu vyžádal na základě takzvaného informačního zákona. Dokument, který Hrad poskytl, má jednu stránku a žádné zdůvodnění neobsahuje. Prezident přitom před volbami v roce 2013 uvedl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Tuto podmínku Balák podle dostupných informací nesplňuje. 

Balák o prominutí trestu požádal prezidenta Zemana sám. Uvedl to v prohlášení, které zaslal Deníku N. „Já i moje rodina jsme panu prezidentovi osobně vděční, že mě v rozhodujícím okamžiku mého života podržel a udělil mi milost. (…) Již v okamžiku, kdy jsem žádost o milost podával, jsem věděl, že v případě úspěchu na mne ta samá média uspořádají hon a budou mě lynčovat,“ stojí v prohlášení.

Kde je žádost o milost?

Redakce serveru iRozhlas.cz proto Hrad požádala také o zveřejnění Balákovy žádosti o prominutí trestu. A to hlavně kvůli argumentům, které na svoji obhajobu odsouzený úředník uvedl. Jenže žádná písemná žádost neexistuje.

„Omilostněný nepožádal prezidenta republiky o udělení milosti písemně, ale ústně a z tohoto důvodu Kancelář prezidenta republiky požadovanou informaci na žádném nosiči nemá,“ napsal Hrad.

Z vyjádření Pražského hradu tak vyplývá, že Balák na svoji obhajobu předložil jen rozsudek Okresního soudu v Kladně, který o jeho vině rozhodl už v květnu loňského roku a proti kterému se odvolal. Pravomocný verdikt pražského krajského soudu předložit ani nemohl, ten totiž ještě stále není vypracovaný.

Balák i nadále u kladenského soudu čelí obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře.

Nedůvěra v justici

Žalobce případu, státní zástupce Jiří Pražák, už dříve iRozhlasu sdělil, že udělení milosti očekával. „Předpokládal jsem, že nemohou dopustit, aby případně začal vypovídat,“ řekl v rozhovoru s tím, že odůvodnění milosti je podle něj „zcela irelevantní.“ Případ byl podle něj ojedinělý kvůli tomu, jakých osob se týkal.

Zemanovo rozhodnutí udělit Balákovi milost zkritizovala řada českých politiků i zástupců justice. Vadil jim hlavně výrok, že soud byl ovlivněn i tím, kde Balák pracuje. Právě to by podle některých odborníků mohlo vyvolat nedůvěru ve spravedlnost. „Je to negace rozhodnutí soudu hraničící až s nějakou svévolí,“ řekl k tomu například vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

Milost ostře odsoudil a nazval ji „plivnutím do tváře společnosti“ ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) v reakci na udělení milosti řekla, že Zeman zneužil pravomoci prezidenta.