Vláda chce navýšit rodičovský příspěvek. Nejštědřejší varianta počítá s patnácti procenty

Události ČT: Vláda plánuje zvýšit rodičovskou či životní minimum (zdroj: ČT24)

Podle informací ČT zvažuje vláda zvýšení rodičovského příspěvku i růst životního a existenčního minima. U zvýšení rodičovského příspěvku zatím vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pracuje s několika variantami. Ta, která by byla pro občany nejvýhodnější, počítá až s patnáctiprocentním navýšením. Takové plány kabinetu Petra Fialy (ODS) podporuje i opozice. Pokud dojde k dohodě, měl by příspěvek vzrůst od začátku příštího roku.

Vyjít s rodičovským příspěvkem je pro některé matky v Česku stále složitější, a to zejména v době zdražování energií, jídla, ale i potřeb pro děti. Dražší jsou například pleny nebo vlhčené ubrousky. 

O růstu rodičovského příspěvku poslanci ve sněmovně hlasovali naposledy v prosinci roku 2019. Tehdy ho s platností od ledna 2020 zvýšili z 220 tisíc korun na 300 tisíc. Teď vláda Petra Fialy zvažuje další navýšení, a to kvůli rostoucí inflaci. Nejštědřejší varianta počítá až s patnáctiprocentním navýšením, což znamená o 45 tisíc korun víc. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí kromě toho zvažuje i další dvě pro rozpočet úspornější varianty. Ke které z nich se přikloní, zatím není jasné. „Nechci v tento okamžik říkat nějaké konkrétní číslo,“ řekl k tomu Jurečka.

Podpora napříč stranami

O konkrétních číslech mají koaliční špičky jednat v úterý večer. „Jde vyloženě o to, dorovnat rodinám inflaci, která se vlastně od toho posledního zvýšení v průběhu pandemie dá spočítat řekněme na kumulovaných 15 procent,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).  

„Je to jedna z věcí, na které bychom měli začít pracovat a diskutovat o parametrech,“ uvedla k plánovanému zvýšení rodičovského příspěvku předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.  

Se zvýšením příspěvku souhlasí i opoziční ANO a SPD. „Je to důležité pro to, abychom zvedli porodnost a zajistili budoucnost této země,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Víme, že inflace může stoupat až k patnácti procentům, v takové situaci je tady stát od toho, aby rodinám pomohl,“ komentoval šéf poslaneckého klubu a místopředseda hnutí SPD Radim Fiala.

Zvýšit by se mohly i další dávky

Kvůli inflaci by se mohlo zvýšit i životní a existenční minimum. Vláda má také jednat i o růstu příspěvku na péči pro handicapované nebo o příspěvku, který dostávají lidé se zdravotním postižením na mobilitu. 

Úterní jednání vlády má odpovědět hned na několik otázek: Kterých oblastí by se zvýšení mělo týkat, které konkrétní podpory by se měly valorizoat, o jak velké navýšení by mělo jít, které podpory by bylo možné valorizovat už v polovině letošního roku a také jaký to bude mít dopad na státní rozpočet, řekl Jurečka. 

„Zvažujeme navýšení životního minima, rodičovské, slevy na poplatníka a na děti – prostě některé kroky, které by pomohly lidem vyrovnávat se s vysokými cenami energií a vysokými cenami pohonných hmot,“ uvedl premiér Fiala.