ANO vede, ODS je druhá, ukazuje únorový model Kantaru

V únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ se v čele umístilo hnutí ANO s 25 procenty. Druhým nejsilnějším subjektem s 21 procenty je podle průzkumu ODS. Na preferencích této strany se podle detailní analýzy projevil postup vlády po ruské invazi na Ukrajinu. Do sněmovny by se dostaly i další strany, která tam nyní zasedají. Průzkum zpracovala agentura pro Českou televizi.

Hnutí ANO si ve volebním modelu udržuje vedení, únorový zisk 25 procent je ale o dva procentní body nižší než v minulém modelu z listopadu. Udržuje si náskok před ODS, která ale ve srovnání s listopadem posílila o 5,5 procentního bodu.

S odkazem na detailní analýzu autoři průzkumu uvedli, že zisk ODS souvisí do velké míry s postoji a kroky vlády po ruské invazi na Ukrajinu. Ta začala 24. února, sběr dat průzkumu probíhal od poloviny února do 4. března. Občanští demokraté posílili výrazněji (místy téměř na dvojnásobek zisku z podzimu) u žen, nejmladší generace, dále u lidí s nejnižším dosaženým vzděláním a u obyvatel menších měst a obcí.

S větším odstupem za prvními dvěma politickými subjekty v modelu následuje SPD s 11,5 procenta a hnutí STAN s jedenácti procenty. Zatímco SPD si o dva procentní body polepšila, STAN stejnou měrou ztratilo. Vyšší zisk SPD oproti listopadu je podle autorů výzkumu daný hlavně konsolidací hlasů z podobně orientovaných politických hnutí.

Piráti by pak dosáhli na 7,5 procenta, TOP 09 na 6,5 procenta a KDU-ČSL na 5,5 procenta. Lidovci by tak oproti listopadu potřebnou pětiprocentní hranici těsně překonali. Pod ní naopak podle modelu zůstali sociální demokraté i Přísaha s třemi procenty a komunisté se dvěma procenty. 

Za zcela hypotetické situace, že by strany a hnutí usilovaly o hlasy ve stejných uskupeních jako před posledními sněmovními volbami, by první místo připadlo koalici SPOLU s 32,5 procenta. Ve srovnání s říjnovým hlasováním i listopadovým modelem by získala náskok před druhým hnutím ANO, které by dosáhlo na 27,5 procenta. Koalice Piráti a STAN by oslabila proti volbám i proti listopadovému průzkumu na 14,5 procenta. SPD by naopak posílila a získala by dvanáct procent hlasů.

Volební model – hypoteticky, v koalicích
Zdroj: stat. chyba ±1/Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/7 p. b./0 až ±3/14. 2. až 4. 3. 2022/940 resp.

Pozitivnější pohled na politickou situaci

Se současnou politickou situací je podle výzkumu spokojeno 42 procent obyvatel, při posledním listopadovém dotazování činil podíl kladně hodnotících jen 21 procent.

Podle autorů průzkumu je nárůst pravděpodobně zapříčiněn součtem několika vlivů: že již funguje nová vláda, že ustupuje zimní vlna covidu-19 a do hodnocení se může propisovat postoj vlády v řešení nynější geopolitické situace.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 75. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 14. 2. až 4. 3. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 974 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,3 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 940 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,7 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.