Chybí dva a půl tisíce sester. Válek chce posílit vzdělávání a změnit kompetence zdravotníků

Události: Vzdělávání zdravotních sester (zdroj: ČT24)

Víc než dva a půl tisíce zdravotních sester chybí momentálně v nemocnicích napříč republikou. Podle odborníků číslo dál poroste, pokud ze škol nezačne vycházet víc absolventů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) chce proto během dvou let vzdělávání tohoto personálu finančně podpořit a zvažuje i změny v kompetencích zdravotníků.

Alice Němečková pracuje na oddělení ARO jako záchranářka. Za dva roky z ní ale nejspíš bude sestra. „Nastoupila jsem na vysokou školu na všeobecné ošetřovatelství, abych se potom mohla přihlásit do specializačního vzdělávání, protože jako zdravotnický záchranář zatím tu příležitost nemám,“ popisuje Němečková, která nyní pracuje ve Fakultní nemocnici Bulovka.

Přitom zkušeností má se svým vysněným oborem dost už teď. Péči o pacienty na plicní ventilaci nebo mimotělním oběhu ale mohou studovat jen sestry. Těch je přitom v Česku nedostatek, ještě víc chybí ty se specializací. Třeba právě na Bulovce chybí devadesát sester, dvacet z nich na oddělení intenzivní péče.

„Tím, že máme snížený počet sester, tak máme omezená lůžka. Z původních třinácti je jich osm,“ přibližuje vrchní sestra na ARO Pavla Matyášková. Podobná je situace i v dalších velkých fakultních a krajských zařízeních. Třeba v Liberci shánějí aktuálně 120 sester, v Motole pak stovku. Nedostatek ale hlásí i menší okresní nemocnice.

Neobsazené pozice zdravotní sestra
Zdroj: ČT24

Posílení systému

Za pár let by mohlo být ještě hůř. Kvůli nízkému počtu studentů. Ročně obor všeobecné ošetřovatelství dokončí zhruba 1500 lidí. „Nejčetnější skupina sester ve věku od 45 do 55 let začne odcházet do důchodu. Za patnáct let systém může zkolabovat,“ varuje děkanka Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Jana Holá.

Ministr Válek chce proto kapacity vysokých škol navýšit. Vzrůst by ale podle něj měl i počet dalších pracovníků ve zdravotnictví. Ti by pak za sestry mohli převzít část povinností, třeba administrativu.

„Ve zdravotnictví je prostor i pro nezdravotnické profese, pro technický personál. Musí být také finančně ohodnoceni,“ deklaruje Válek. Šéf resortu zvažuje i změny v kompetencích jednotlivých profesí a také rozšíření možnosti jejich vzdělávání. Plány chce ministr dokončit do dvou let.