Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Události: Kauza podnikatele Horáčka (zdroj: ČT24)

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.

Tomáš Horáček se policii přiznal k manipulacím se zakázkami v pražských nemocnicích. Zároveň podal trestní oznámení na svoji advokátku, která měla v době, kdy byl v cele, vyvést jeho majetek za zhruba 200 milionů korun. „To se týká tunelování mých firem v době mé nepřítomnosti,“ sděluje obviněný podnikatel Horáček.

Horáčkovi se ozval prostředník, který nabízel, že za úplatu zařídí na policii v Ústí nad Labem, aby případ šetřila v jeho prospěch. „Tato osoba se měla pokusit vylákat finanční plnění pod záminkou, že je schopna působit na pravomoci policejního orgánu ve prospěch poškozeného v jiných trestních věcech,“ sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) také zahájila úkony trestního řízení proti dvěma ústeckým policistům – jednoho z nich podezírala z toho, že spolupracuje s bývalou Horáčkovou advokátkou. „Ignoruje důkazy, sděluje podezřelé osobě nebo jiným informace z trestního spisu, na které jako prověřované osoby nemají právní nárok,“ píše se v záznamu o zahájení úkonu trestního řízení.

Inspekce ve spise jako důkaz zmiňuje i nahrávky advokátky Niny Rydlové. „Z uvedeného vyplývá, že dle vyjádření JUDr. Rydlové (policista) koná v trestní věci v její prospěch, vyjadřuje jí osobní názor na Horáčka, probírá s ní informace ze spisu, sděluje jí další postup ve věci,“ píše se dále v dokumentu GIBS.

Advokátka Rydlová se aktuálně vyjadřovat odmítá

Inspekce nakonec policisty neobvinila, případ ale dosud není uzavřen. „Tuto záležitost jsme z pokynu dozorového státního zástupce předali Národní centrále proti organizovanému zločinu,“ prohlašuje mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „Nepřísluší nám vyjadřovat se k činnosti jiných útvarů, žádnou vámi zmiňovanou informací Krajské ředitelství nedisponuje,“ doplňuje mluvčí KŘP Ústeckého kraje Daniel Vítek.

Advokátka Rydlová, která je kvůli manipulování s částí Horáčkova majetku stíhaná, se aktuálně vyjadřovat odmítá. V minulosti jakoukoli trestnou činnost odmítla. „Tak majetek nemá hodnotu 200 milionů korun, to za prvé. Za druhé akcie firem jsem nabyla na základě řádné kupní smlouvy,“ vyjádřila se Rydlová pro iRozhlas.cz.

V takzvané zdravotnické kauze, kde figuroval jako hlavní aktér Horáček, šlo o zakázky v nemocnicích Na Františku a Bulovka. „Tam mohu předpokládat, že do konce ledna bude vyšetřování alespoň v těch nejvíce pokročilých fázích ukončeno,“ míní státní zástupce Zdeněk Matula.

Pro podnikatele Tomáše Horáčka kauza nemocničních zakázek skončila, soud schválil jeho dohodu s žalobcem, jejíž součástí je i pětimilionový peněžitý trest.