Kauza Krym se zatím znovu otevírat nebude. Advokát Babiše mladšího neuspěl se stížností

Případ údajného zavlečení na Krym syna bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím pokračovat nebude. Advokát Andreje Babiše mladšího Vítězslav Dohnal neuspěl se stížností proti rozhodnutí policie, která loni případ už podruhé odložila, uvedl to na dotaz České televize. Další možný postup chce ještě prodiskutovat s klientem.

„Stížnost byla zamítnuta,“ uvedl pro ČT Dohnal s tím, že rozhodnutí obdržel ve středu. „Vždycky je možné obrátit se na nadřízené státní zastupitelství, ale musím se o tom poradit s klientem,“ uvedl Dohnal na dotaz ohledně dalšího možného postupu. K odůvodnění rozhodnutí se Dohnal vyjádřit odmítl.

O stížnosti rozhodovalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které celý případ dozoruje. „Předmětné rozhodnutí bylo přezkoumáno státním zástupcem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, který nezjistil v postupu policejního orgánu žádné pochybení a stížnost poškozeného jako nedůvodnou zamítl,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že spisový materiál obsahoval dostatek podkladů.

„Státní zástupce citlivě hodnotil výpovědní hodnotu jednotlivých důkazních prostředků a při zkoumání věrohodnosti výpovědí svědků citlivě hodnotil jak jejich vztah k poškozenému, tak případný zájem na případném výsledku trestního řízení,“ sdělil Cimbala.

„Státní zástupce se též pozastavil nad atypickou spoluprací poškozeného s orgány činnými v trestním řízení, kdy při původních snahách poškozený s orgány činnými v trestním řízení nespolupracoval. Následně v druhé polovině roku 2021 přislíbil součinnost v řadě úkonů, a to i stran znaleckého zkoumání. Následně své přísliby opět odvolal, čímž provedení úkonů zamezil,“ doplnil dále Cimbala.

Cimbala také připomněl, že odložení neznamená v případu definitivní konec, pokud se objeví nové důkazy. Syn bývalého premiéra a současného poslance Babiše dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo.

Na policii se Babiš mladší kvůli své cestě na Krym obrátil v lednu 2018. Policisté věc prověřovali pro podezření ze zavlečení a z omezování osobní svobody, loni v únoru ale případ bez jeho výslechu odložili, nešlo podle nich o trestný čin ani o přestupek. Případem se znovu začali zabývat poté, co Babiš mladší přicestoval do Česka. Na policii Babiš mladší vypovídal loni v září a jeho výslech trval zhruba pět hodin.

Vydání sněmovnou ke stíhání

Syn bývalého premiéra už dříve médiím sdělil, že ho na Krym odvezl manžel lékařky Dity Protopopové, která vypracovala posudek o jeho duševním stavu a která dříve byla poradkyní jeho otce na ministerstvu financí. Posudek Protopopové měl podle médií pomoci Babišovu synovi vyhnout se ze zdravotních důvodů stíhání v kauze Čapí hnízdo. Protopopová si stojí za tím, že stanovila správnou diagnózu.

Babiš mladší loni prohlásil, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně. V kauze padesátimilionové dotace pro areál Čapí hnízdo byl dříve stíhán i on sám a další členové Babišovy rodiny, jejich stíhání bylo již zastaveno. Obvinění nyní čelí jen bývalý premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají. Babiš tvrzení svého syna dlouhodobě odmítá a tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Stíhání bývalého premiéra je nyní přerušeno, protože v říjnových volbách získal poslanecký mandát, a tím i imunitu. O jeho vydání tak musí znovu rozhodnout Poslanecká sněmovna. Sněmovní mandátový a imunitní výbor v úterý plénu vydání doporučil. Rozhodnout by sněmovna mohla na schůzi v polovině února.