David Rath opustil věznici. Soud jej podmíněně propustil

Události: Soud propustil Davida Ratha z vězení (zdroj: ČT24)

Někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath opustil vězení. O jeho podmíněném propuštění rozhodl dopoledne Krajský soud v Brně, který zamítl stížnost státní zástupkyně. Rath si odpykává sedmiletý trest za korupci. Za sebou má polovinu trestu, tedy tři a půl roku vězení.

Krajský soud v úterý o stížnosti pravomocně rozhodl. Jednání ale bylo neveřejné, soud rozhodl takzvaně od stolu. Při jednání senátu tak Rath nebyl přítomen, stejně tak ani jeho advokát či žalobkyně. Brněnskou věznici opustil půl hodiny před polednem. S médii mluvit nechtěl. 

Návrhem na podmíněné propuštění se zabývaly brněnské soudy, protože někdejší výrazný politik ČSSD si trest odpykává ve věznici v Brně-Bohunicích. Městský soud loni v listopadu sice rozhodl o Rathově podmíněném propuštění s délkou zkušební doby sedm let, státní zástupkyně ale proti rozhodnutí podala stížnost. 

Události, komentáře: David Rath byl propuštěn z vězení (zdroj: ČT24)

Podle žalobkyně u Ratha nenastala sebereflexe

Žádost o podmíněné propuštění nepodal Rathův advokát, ale organizace Svaz pacientů České republiky. Podle městského soudu bylo Rathovo hodnocení ze strany věznic velice kladné a pro nápravu bývalý hejtman udělal ve vězení maximum.

Státní zástupkyně ale mínila, že u Ratha nenastala sebereflexe v takové míře, aby si uvědomil, co spáchal a jakým způsobem to mělo vliv na nahlížení na politiky. Připomněla také, že nezaplatil celý peněžitý trest. Podle ní by také bylo podmíněné propuštění Ratha předčasné, protože mu byl trest v související kauze nepravomocně o rok zvýšen.

Rathovi zbývá doplatit pět milionů z desetimilionového peněžitého trestu. Podle jeho advokáta Romana Jelínka se placení nevyhýbá. Z advokátova vyjádření vyplývá, že Rath zřejmě musí ke splacení trestu prodat svůj dosavadní majetek.

Rath se po propuštění přesunul do Hostivice u Prahy, v níž žije. Na improvizovaném brífinku v hostivické restauraci řekl, že bude ještě několik týdnů dojíždět do brněnské věznice jako lékař na částečný úvazek.

Krabice s vínem

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha loni potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok, uložil mu také osmnáctimilionový peněžitý trest. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, a to v dubnu. 

Fotogalerie: Výběr momentů ze života a kariéry Davida Ratha