Prezident odjel z nemocnice do Lán. V pátek jmenuje Fialu, od pondělí se bude scházet s kandidáty na ministry

Prezident republiky Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici, kde byl hospitalizován od 10. října. Sanitka v doprovodu kolony limuzín jej odvezla na lánský zámek, kde chce prezident v pátek v poledne jmenovat nového premiéra Petra Fialu (ODS), v dalším týdnu se bude setkávat s kandidáty na ministry. Starat se o něj bude společnost Senior Home Group, oznámila nemocnice.

„Pacient se rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za poskytování domácí zdravotní péče převzala společnost Senior Home Group s. r. o., člen skupiny Penta Hospitals CZ, které ÚVN předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán,“ popsala mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Nemocnice ale bude dál zajišťovat „pravidelné ambulantní lékařské kontroly“.

Vedoucí hradní kanceláře Vratislav Mynář uvedl, že o Zemana budou v Lánech pečovat všeobecné sestry podle pokynů ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Docházet za ním bude také fyzioterapeut z Ústřední vojenské nemocnice. Senior Home Group podle Mynáře „patří k předním poskytovatelům dlouhodobé péče v České republice“.

Události ČT: Prezident byl po návratu do Lán opět převezen do nemocnice. Nakazil se koronavirem (zdroj: ČT24)

Senior Home Group je dceřiná firma společnosti Alzheimer Home Group ze skupiny Penta. Jejím jednatelem je bývalý poslanec Boris Šťastný, který v dolní komoře zastupoval do roku 2013 ODS, poté ze strany vystoupil. Má blízko k zakladateli ODS Václavu Klausovi, jehož poradcem byl v době, kdy byl Klaus prezidentem. Letos v létě se oženil s mluvčí SPD.

Šťastný uvedl, že zdravotní péče o prezidenta Zemana na zámku v Lánech bude hrazena ze zdravotního pojištění. Další výdaje pokryje smlouva uzavřená mezi Kanceláří prezidenta republiky a poskytovatelem služby.

Nemocnice propuštění nedoporučila

ÚVN oznámila, že Zemanovi i nadále doporučuje péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci a věnovat se ústavním povinnostem respektuje.

„Pobyt na lůžku kombinovaný s propustkou na několik dní do domácí péče by byl vhodnější, ale každý pacient se může rozhodnout pro domácí péči. Nic tomu nebrání,“ myslí si šéf Zemanova lékařského konzilia Pavel Zima. Prezident je podle něj v dobré kondici.

Šéf lékařského konzilia prezidenta republiky Tomáš Zima ke stavu Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

„Ošetřovatelský tým je na vysoké profesionální úrovni,“ ohodnotil péči v Lánech Zima. Prezident by si měl na plný pracovní režim zvykat postupně, za vhodné považuje šéf lékařského konzilia mít jednu až čtyři schůzky denně a zátěž zvyšovat postupně. Konzilium se k zhodnocení prezidentova stavu sejde na začátku prosince.

Zemana čeká náročný program, ohlásil Mynář

Vratislav Mynář uvedl, že v příštích dnech bude mít Miloš Zeman bohatý program. Jeho rozhodnutí opustit nemocnici bylo podle Mynáře „umocněno řadou ústavních pravomocí, které hodlá pan prezident následně vykonat“.

Po pátečním jmenování Petra Fialy premiérem se bude od pondělí v abecedním pořadí setkávat s kandidáty na ministry, schůzky rozvrhl do dvou týdnů. Jako první přijde kandidát na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), a to v 15 hodin.

Ještě předtím se prezident v pondělí zúčastní videokonferencí setkání prezidentů Visegrádské skupiny, které se uskuteční v Budapešti.

Brífink prezidentské kanceláře ke zdraví Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

46 nocí v nemocnici

Zemana zdravotníci převezli do ÚVN 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu.

Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později jej lékaři přemístili na rehabilitační oddělení a následně na lůžko dlouhodobé péče, z něhož již přijímal hosty – zejména premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a kandidáta na jeho nástupce Petra Fialu. Předsedou nové vlády by ho měl jmenovat 26. listopadu v Lánech. Českého prezidenta navštívila i hlava slovenského státu Zuzana Čaputová, která do Prahy přicestovala den před státním svátkem 17. listopadu.

Již v době, kdy byl na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, navštívil Zemana tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Po jeho návštěvě však nemocnice oznámila, že přišel bez vědomí ošetřujících lékařů, a požádala policii, aby další podobné návštěvy na kliniku nepouštěla.