V Plzni testují čidla, která rozeznají výstřel. Mají pomoci policii

Události: Speciální čidla dokážou rozeznat výstřel (zdroj: ČT24)

Speciální čidla, která na ulici rozeznají zvuk výstřelu nebo volání o pomoc a spustí poplach, by už brzy mohla pomáhat policistům i strážníkům. Nyní je testují v Plzni. Prověřili je tam už i v praxi, když se v centru města minulý týden poprali dva muži a následně jeden z nich vystřelil. Plzeň se zřejmě stane prvním městem v Evropě, které takovou technologii využije.

Střelba z minulého týdne pomohla autorům projektu ověřit fungování čidel v reálných podmínkách. Podle mluvčí krajské policie Michaely Raindlové k ní došlo na Americké třídě. Výstřel zaznamenal senzor na sloupu asi 250 metrů od místa události. „Má velice citlivý osmisměrný mikrofon, který dokáže analyzovat zvuk v okolí,“ popsal autor projektu ze společnosti Jalud Embedded Jakub Vališ.

Pokud by se střelba opakovala, dokáže trojice senzorů zachytit i pohyb pachatele. „Než operátor bude mít možnost vůbec vyhodnotit závažnost situace, lokalizovat danou událost, může uběhnout až sedm minut. Naše zařízení je schopno těch sedm minut eliminovat na pět vteřin,“ řekl Vališ.

Čidla umí rozeznat i panické výkřiky nebo tříštění skla. „To bylo přidáno i na požadavek po konzultaci s bezpečnostními složkami města. Protože Plzeň se potýká s vandaly, kteří rozbíjí výlohy,“ zdůvodnil autor projektu.

Specialista kamerového systému ze Správy informačních technologií města Plzně Michal Edl sdělil, že čidla jsou umístěna na začátku Americké ulice, na jejím souběhu se Škroupovou ulicí, poslední se pak nachází na kruhovém objezdu. Místo odborníci vybrali kvůli rušnosti ulice.

„Po pilotním testování se město bude muset rozhodnout, jakým způsobem a v jakém rozsahu, případně tedy v jakých lokalitách, je připraveno systém instalovat,“ uvedl plzeňský radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD). O systém už mají zájem v Londýně, v Brazílii, Panamě a Nigérii.