ANO drží v zářijovém modelu Kantaru první místo, náskok před opozičními koalicemi se ale ztenčil

Hnutí ANO se v zářijovém volebním modelu agentury Kantar CZ opět umístilo na prvním místě, zmenšil se ale jeho odstup od koalic Spolu a Piráti a STAN na druhém a třetím místě. Celkem by se do sněmovny, pokud by se volby konaly v době sběru dat, dostalo pět politických subjektů. Bleskový výzkum zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.

V čele volebního modelu se v září udrželo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta, což je ale o tři procentní body horší výsledek než v srpnu. Data tak podle autorů výzkumu ukazují na zastavení rostoucího trendu z předchozích měsíců a možnou stagnaci voličské přízně. Respondenti se teď odklánějí nejčastěji k SPD, případně k ČSSD, vyplývá z průzkumu.

Na druhém místě by byla koalice Spolu s 23 procenty, což je o dva procentní body výš než posledně. Zisk koalice Piráti a STAN na třetí pozici by byl 20,5 procenta, o půl procentního bodu nižší než v srpnu.

Přísun podpory zaznamenalo Spolu podle autorů výzkumu zejména díky novým voličům ODS, kteří přicházejí v první řadě od Pirátů. Právě přízeň této strany podle dat dále klesá, což je v rámci spojenectví se Starosty kompenzováno tím, že razantně ubylo těch voličů STAN, kteří by koalici s Piráty nepodpořili. „V tuto chvíli se už Piráti s preferencemi dostali pod preference STAN,“ upřesnil analytik Kantar CZ Pavel Ranocha.

Do sněmovny by se podle aktuálního modelu dostala také ještě SPD s 11,5 procenta, což je o půldruhého procentního bodu víc než v srpnu, a KSČM s pěti procenty. Podle zářijového průzkumu si polepšila ČSSD, zisk 4,5 procenta by ale nestačil na překročení potřebné hranice pěti procent. Úbytek podporovatelů se dotkl hnutí Přísaha, které by mělo čtyři procenta. Uskupení Trikolora, Svobodní, Soukromníci by mělo 2,5 procenta, Volný blok dvě procenta. 

Model mandátů

Na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních dvou měření provedla agentura Kantar CZ modelování počtu mandátů, které by strany, hnutí a koalice získaly, pokud by se sněmovní volby konaly v době sběru dat. Přepočet již zohledňuje novelu volebního zákona, tedy je proveden tak, jako se bude postupovat po sečtení hlasů v říjnových volbách.

Hnutí ANO by svůj zisk překlopilo do šestašedesáti mandátů, koalice Spolu by získala čtyřiapadesát, Piráti a STAN osmačtyřicet, dále SPD čtyřiadvacet a KSČM osm mandátů. Ze současných parlamentních stran má nejnižší pravděpodobnost vstupu do sněmovny ČSSD, které model nepřisoudil žádný mandát.

Model mandátů
Zdroj: Kantar CZ pro ČT
  • Aktuální průzkum pro ČT provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 13. 9. až 22. 9. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu vstoupilo 976 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,2 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.