Testy v sobotu odhalily 132 nakažených covidem, podobně jako před týdnem

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT)

V sobotu laboratoře v Česku prokázaly koronavirus u 132 lidí, což je prakticky stejně jako před týdnem, kdy přibylo 133 nakažených. Reprodukční číslo, které udává počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává čtvrtým dnem nepatrně nad hodnotou jedna. Počet lidí s covidem-19 v nemocnicích se v posledních dnech výrazně nemění. Poslední prázdninovou sobotu bylo hospitalizováno 57 nakažených, z toho 11 bylo ve vážném stavu, uvádí web ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Incidenční číslo, které ukazuje počet nakažených na sto tisíc obyvatel za týden, je i nadále 13. Velké rozdíly jsou ale stále mezi kraji i okresy. Reprodukční číslo je k neděli stejně jako předchozí den 1,04. 

Počet lidí, kteří jsou s koronavirem hospitalizovaní v nemocnicích, se ve všední dny tohoto týdne pohyboval kolem 65. O víkendu klesl na 57, podobně jako minulou sobotu. Před rokem ve stejnou dobu vyžadovalo nemocniční péči skoro třikrát víc pacientů s covidem.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, byl covid potvrzen téměř u 1,68 milionu lidí. Většina z nich se vyléčila, 30 402 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Na tento týden prozatím připadá šest úmrtí.

Zdravotníci v sobotu naočkovali v celé zemi přes 8200 lidí, to je ale v mezitýdenním srovnání zhruba o šest tisíc méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě zvýšit. Dokončené očkování má už více než 5,6 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel. Cílem ministerstva zdravotnictví je mít proočkováno 70 procent populace. Očkovat se mohou i děti od dvanácti let. 

Vláda v pondělí projedná, kdo dostane třetí dávku vakcíny

Vláda bude v pondělí jednat o tom, kdo by měl dostat třetí dávku očkování proti covidu-19. Řídit se hodlá postojem odborných společností, podle kterých by další posilující dávku potřebovali například lidé po transplantacích orgánů, senioři nad 65 let, klienti domovů pro seniory, pacienti s chronickými onemocněními a také zdravotníci a pracovníci v sociálních službách.

Odborníci očekávají, že s koncem letních prázdnin a návratem lidí z dovolených bude epidemie covidu v Česku opět sílit. Situace by však neměla být tak dramatická jako loni na podzim či letos na jaře, a to ani při vysoce rizikovém scénáři vývoje situace. Je to díky proočkovanosti i vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali.