Přibylo 206 případů covidu, je to méně než před týdnem

Laboratoře v Česku odhalily ve středu 206 nových případů onemocnění covid-19. To je o 13 méně než před týdnem. Zároveň ubylo i testovaných, zhruba o patnáct procent oproti předchozí středě. Mírně se snížilo i reprodukční číslo, stále se ale drží nad kritickou hodnotou jedna. V nemocnicích leží s covidem 60 lidí, 13 z nich je ve vážném stavu.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů nákazy za posledních sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel, se snížilo ze středečních 13 na 12 případů. Nejvyšší je nadále v Praze s 28 případy a nejnižší ve Zlínském kraji se čtyřmi případy. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo ze středečních 1,06 na hodnotu 1,02. Nad hodnotou jedna je tak už 12 dní v řadě.

Denní počty nově nakažených v posledních dnech kolísají. Zatímco o víkendu oproti předchozímu týdnu klesaly, v pondělí a úterý rostly a ve středu se opět množství nových případů snížilo. Klesly však také počty provedených testů ze zhruba 33 tisíc PCR a 52 tisíc antigenních za předešlou středu na nynějších 27 tisíc PCR testů a 45 tisíc antigenních.

Stouply tak podíly odhalených případů nákazy na počtech testů. U těch preventivních a plošných, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, podíl potvrzených případů nákazy vzrostl z 0,11 procenta za předchozí středu na 0,14 procenta. Podíl pozitivních stoupl také u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, z 1,46 na 2,33 procenta. Pouze u epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních klesl, a to z 0,71 na 0,55 procenta.

Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se oproti předchozímu týdnu nezměnil. Drží se na 60 hospitalizovaných, z nichž 13 je aktuálně ve vážném stavu.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března bylo v zemi potvrzeno asi 1,68 milionu případů nemoci a zemřelo 30 382 lidí s covidem-19. Za posledních sedm dní bylo podle ministerstva zaznamenáno šest zemřelých s covidem-19.

Očkováno proti covidu-19 bylo ve středu asi 44 tisíc lidí, což je zatím největší množství za den v tomto týdnu. V posledních týdnech ale denní počty podaných dávek výrazně klesají. Zatímco v polovině července bylo ve všedních dnech očkováno ještě skoro 100 tisíc lidí denně, tento týden už je to jen kolem 40 tisíc lidí denně. Od začátku očkování loni v prosinci bylo v Česku podáno celkem 11,09 milionu dávek vakcín proti covidu-19 a zhruba 5,42 milionu lidí bylo plně naočkováno.

Zástupkyně ombudsmana nesouhlasí s ukončením bezplatného testování u dětí

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková nesouhlasí s případným ukončením bezplatného testování na covid-19 pro děti a mladistvé. Obrátila se proto dopisem na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Problém vidí Šimůnková u dětí starších 12 let a mladistvých.

Jde o skupiny, kterým Listina základních práv a svobod garantuje zvláštní ochranu. Také Úmluva o právech dítěte vedle práva na volný čas a odpočinek výslovně uznává i právo dítěte svobodně participovat na kulturním životě a umělecké činnosti. Zpoplatnění testů podle Šimůnkové tato práva narušuje a jde proti nejlepším zájmům dětí.

V dopise Šimůnková ministra upozornila i na budoucí zátěž pro rozpočty rodin a možné znevýhodnění dětí ze sociálně slabších rodin. „Uvítám, když uvedenému zásahu do rozpočtu a případným nerovnostem v přístupu budete věnovat pozornost i ve vztahu ke zletilým osobám, například nezaopatřeným dětem do 26 let,“ napsala.

Vláda už v červenci rozhodla, že se od 1. září nebudou z veřejného zdravotního pojištění hradit preventivní testy na koronavirus, které lidé potřebují například při cestování, pro návštěvu kulturních akcí či restaurací. Výjimku měly mít děti do 12 let, protože pro ně zatím není dostupné očkování. Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí by pojišťovny nadále hradily.