Pieta v Letech u Písku připomněla romské oběti druhé světové války

Pietní akt v Letech připomněl oběti romského holocaustu (zdroj: ČT24)

V Letech u Písku si lidé připomínají romské oběti druhé světové války. Akce se tradičně koná v místě bývalého pracovního tábora. Podle historiků jím do roku 1943 prošlo více než 1300 Romů, přes tři sta z nich v něm zemřelo a pět set lidí skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu na místě vznikl vepřín, státu se ho před třemi lety po dlouhých jednáních podařilo odkoupit. Muzeum romské kultury, které teď areál spravuje, plánuje na místě postavit památník.

Na pietu přicházejí lidé, kteří mají příbuzné mezi oběťmi, nebo ti, jež mají vztah k romské kultuře, informovala z místa redaktorka ČT Romana Lehmannová. Součástí areálu bývalého tábora je i hromadný hrob, kde byli lidé pohřbeni i jen několik centimetrů pod zemí. Na jeho místě vznikne louka, která bude stále kvést.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu v 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů korun od firmy Agpi, která tam měla třináct tisíc prasat.

Muzeum romské kultury, které areál v Letech spravuje od dubna 2018, připravuje demolici tamního vepřína a stavbu památníku obětem romského holocaustu. Nový památník by chtělo muzeum představit v roce 2023. Bohdana Kuzmová Křepinská, která v muzeu vede oddělení vztahů s veřejností, sdělila, že projekt je teď ve fázi přípravy projektové dokumentace k povolení stavby.

„Projektová dokumentace demolice vepřína musela být aktualizována, aby byla v souladu s vítězným architektonickým návrhem,“ uvedla. Demolice vepřína je podle ní plánovaná na přelom let 2021 a 2022. Provoz chce muzeum zahájit v květnu 2023.

Lehmannová navíc řekla, že na místě zůstanou pouze torza vepřínu, aby připomínala, jaký byl vývoj místa i po válce.