Veterinární správa varuje před pesticidem v mléčných dezertech Kunín Pohár

Mateřská společnost mlékáren Kunín a Klatovy, Lactalis CZ, stahuje z trhu 385 tisíc mléčných dezertů Kunín Pohár. Obsahují totiž stopové množství pesticidu etylenoxid, který není v Evropské unii povolen. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Produkt je dostupný u různých prodejců. Spotřebitelé, kteří doma dezert mají, by jej neměli jíst. Vrátit ho mohou v místě nákupu.

Mléčné dezerty váží 150 gramů a mají příchutě čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka. Data spotřeby dotčených výrobků jsou do července roku 2021, konkrétně do dne 21., 22., 23., 27., 28. a 29. července 2021. Tyto výrobky už producent začal stahovat.

Etylenoxid je reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky. Žádná její hladina není pro člověka bezpečná. „V některých třetích zemích se používá pro regulaci zrání. To je pravděpodobně důvodem, že se jeho malé množství objevilo v přídatné látce Flanogenu, která se dostala na unijní trh a byla následně použita pří výrobě dotčeného mléčného výrobku,“ sdělil mluvčí.

Veterináři získali informaci o pesticidu v přídavné látce prostřednictvím takzvaného systému rychlého varování RASFF. Naposledy před etylenoxidem varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni v prosinci. Obsahovala jej sezamová semena původem z Indie.