Část zdravotnických zařízení přes léto omezuje provoz, některá oddělení zavírají

Události v regionech: Některé nemocnice přes léto omezují provoz (zdroj: ČT24)

Letní měsíce nemocnice pravidelně využívají k nutným opravám a dohánění restů z průběhu roku. Letos mají ale situaci komplikovanější. Zdravotníci si po nasazení během pandemie potřebují odpočinout a vybrat odkládané dovolené. Některá zdravotnická zařízení proto přes léto omezují provoz nebo svá oddělení úplně zavírají.

Mimořádně silnému náporu pacientů s covidem-19 na začátku roku čelila chebská nemocnice. Nyní je v ní úplně uzavřené dětské oddělení a porodnice, dále také jednotka intenzivní péče. Omezený je i počet lůžek na standardním oddělení. V akutních případech bude o pacienty postaráno na ambulancích. V případě chirurgických zákroků je převeze záchranná služba do nemocnic v Sokolově nebo Karlových Varech.

„My jsme si tady v Chebu sáhli všichni na úplné dno. A v tuto chvíli, po tom nadlimitním nasazení našeho veškerého personálu, se máme konečně čas trošku nadechnout,“ popsala poměry vrchní sestra Miroslava Korseltová.

Odpočinek personálu ale není jediným důvodem dočasného omezování péče. „Potřebujeme se připravit na podzim a potřebujeme připravit do interní jednotky intenzivní péče izolační boxy pro infekční pacienty, protože to v prostoru chybělo,“ přiblížil ředitel nemocnice Martin Krušina.

S omezeným provozem ale nesouhlasí krajská opozice a další zdravotnická zařízení. „Z hlediska dostupnosti péče je to pro obyvatele vždycky problém. Občané by měli být o takových krocích informovaní. Podle mého názoru ta informovanost byla nedostatečná,“ kritizovala krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Není to jenom otázka Chebu, postupně takto v minulosti zavíraly porodnice v celém Karlovarském kraji. Tak aby se vystřídaly. Personál si potřebuje vybrat dovolené, není ho nadbytek a my se jenom snažíme, aby ta péče zůstala zachována,“ sdělil ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

V jižních Čechách sloučili oddělení

Provoz omezila i další zdravotnická zařízení v Česku. Například v jižních Čechách sloučili některá oddělení, aby se zdravotníci vystřídali a odpočinuli si. „Potřebujeme snížit počet personálu, aby si mohl vzít dovolenou,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš. Sestry tam dostanou dva týdny volna v kuse.

V červenci je plánovaných zákroků jen polovina. O dovolených operují hlavně akutní případy. Fungují všechny ambulance. „Je to dimenzováno na počet pacientů, který míváme, abychom byli schopni obsloužit všechny pacienty, kteří přijdou,“ dodal Čarvaš.

Omezení provozu bude letos delší než obvykle. Ortopedie prachatické nemocnice je uzavřená až do 9. srpna. Část zdravotnického personálu se přesunula na chirurgii. Na interním oddělení pacienty vystřídali malíři a stavaři. Do konce prázdnin je přesunuto na oddělení následné péče.

Nedostatek krve

Důvodem omezení péče a zákroků je i kritický nedostatek krve. S tím se potýkají nemocnice po celé republice. Místo toho, aby doháněly ztráty z jara a vyšly vstříc pacientům, kteří dlouhé měsíce čekají na operaci, musí je znovu odkládat.

„To je největší problém specificky v ortopedii a obecně v chirurgických oborech. Onkologie, tam se nechodilo na preventivní prohlídky, určitě ani kardiologie ani neurologie neměly plné stavy, které by mít měly. Tam si umím představit, že je poměrně vysoký převis,“ nastínil místopředseda Asociace nemocnic ČR a ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.