Neplatiči pokut zřejmě přijdou o část dávek, rozhodla sněmovna

Chudší lidé zřejmě přijdou o část dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Sněmovna schválila novelu ODS, která vyvolala mezi poslanci spory. Debatu o dodatečném zvýšení důchodů od příštího roku poslanci nedokončili. Podle ministryně práce by měla pokračovat ve středu.

Kritici předlohy zdůrazňovali potřebu sociální práce místo represe. Občanský demokrat Petr Beitl ale míní, že účinná represe v nynějším sociálním systému chybí. „Je to silný vzkaz lidem, kteří si neváží solidarity většinové společnosti,“ uvedl za předkladatele Jan Bauer (ODS).

„Problémy ve vyloučených lokalitách budou dále eskalovat,“ podotkla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Její stranický kolega Petr Dolínek prohlásil, že není možné přijímat protiromské zákony. Podle Beitla by se ale mělo slovy, že jde o rasistický zákon, šetřit, když je podle něho nelze doložit.

„Nechceme, aby kvůli přijímaným zákonům někdo trpěl,“ kritizoval předlohu Pirát Mikuláš Ferjenčík. Obává se toho, že v okolí vyloučených lokalit vzroste počet krádeží. Obdobně vystupovali i další poslanci. „Čím drastičtější bude ta úprava, tím více takových lidí bude,“ míní za lidovecký klub Jan Čižinský.

Poslanci z většiny klubů naopak návrh ODS hájili. Podle Evy Fialové (ANO) míří na lidi, kteří ignorují veškerá pravidla. „Přece tady nebudeme podporovat neustále se rozrůstající skupinu lidí, kteří si myslí, že de facto nemusejí vůbec nic a podle toho se i chovají,“ uvedla Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška je nutné u jisté skupiny obyvatel navrhovaným způsobem postupovat. Jaroslav Holík (SPD) míní, že „jistou skupinu lidí“ dalšími dotacemi k dodržování pravidel vychovat nelze.  

Úřady by podle novely snížily dávky na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Stejně by postupovaly v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku žáka. O část dávek by přišli také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí.

Otcovská dovolená

Ve druhém čtení byla na programu páteční schůze i předloha ČSSD mimo jiné o zmírnění podmínek nároku na ošetřovatelské volno. Novela se týká také změn v otcovské dovolené. Dolní komora by ji mohla prodloužit na dva týdny. Úpravu poslanci podali právě k novele o zmírnění podmínek nároku na ošetřovatelské volno.

Sněmovna pokračovala také v debatě o dodatečném zvýšení důchodů o 300 korun od ledna. Nakonec ale debatu nedokončila. Ve druhém čtení předlohy by poslanci mohli pokračovat podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) příští týden ve středu ráno.

Ve sněmovním systému už jsou k vládní důchodové novele dvě desítky poslaneckých pozměňovacích návrhů, poslanci zatím stihli představit dva z nich.

Koalice Pirátů a Starostů chce důchodcům jednorázově přidat tisíc korun. Peníze chce získat úpravou zákona o střetu zájmů tak, aby zabránil společnostem, jejichž skutečným vlastníkem je člen vlády, čerpat veřejné peníze. Úprava míří na premiéra Andreje Babiše (ANO) a holding Agrofert. „Rozumím tomu, je volební kampaň, najednou jste si vzpomněli na důchodce,“ komentoval pirátskou snahu Milan Feranec z ANO.

Opoziční SPD by penzistům s důchody pod 15 tisíc korun přidala dalších 500 korun. „Maximálně však tak, aby po tomto navýšení činila celková výše příjmu ze všech důchodů, na které má jejich jednotlivý příjemce nárok, nejvýše 15 000 korun měsíčně,“ vysvětlila poslankyně hnutí Lucie Šafránková.

Měsíční penze by podle zákonných pravidel měly vzrůst od ledna podle dřívějšího vyjádření Maláčové v průměru o 458 korun. Dalších 300 korun navíc by mělo podle předlohy putovat do zásluhové části důchodu. Navýšení by tak bylo trvalé a částka by každý další rok při valorizaci o určité procento rostla. Ke konci letošního prvního čtvrtletí činila průměrná starobní penze 15 351 korun. Příští rok by to mělo být 16 195 korun.

Dodatečné přidání by příští rok stálo podle podkladů 10,6 miliardy korun. O rok později by to bylo 10,9 miliardy korun a v následujícím roce 11,1 miliardy korun.