Jihomoravští hasiči posílají domů posily z jiných krajů. Ubývá i dobrovolníků, parkoviště pro ně se už zavře

Události: V poničených obcích pokračují řízené demolice, někteří lidé se vrací do svých domovů (zdroj: ČT24)

Profesionální hasiči by mohli do dvou týdnů úplně ukončit práce v jihomoravských obcích, které koncem června poničilo tornádo. Již nyní začala odjíždět část z nich, na místě zůstane asi polovina dosud nasazené tisícovky. Odjedou zejména posily z jiných krajů. Obce, kterými se prohnalo tornádo, jsou již z velké části uklizené, pomoc profesionálního sboru je stále potřeba hlavně při řízených demolicích domů, o nichž statici rozhodli, že musí k zemi. O víkendu přijelo také méně dobrovolníků, než organizátoři úklidu předpokládali, proto již po neděli přestane fungovat velké záchytné parkoviště v Ladné určené pro ně.

Počty profesionálních hasičů se více než po týdnu intenzivní práce v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, kterými se prohnalo tornádo, sníží na polovinu, ale brzy jich nejspíše ubude ještě víc.

„Do příštího úterý budeme pracovat v polovičním režimu, kdy máme na každém místě jeden odřad profesionálních hasičů – celkem nám zatím pomáhá pět krajů. Zbytek odřadů jsme poslali domů. V tomto systému chceme pokračovat do úterý, kdy vyhodnotíme výsledky práce a rozhodneme se pro další postup,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Dal také najevo, že počítá s tím, že zbylí hasiči opustí obce zasažené tornádem do dvou týdnů.

Domů se zatím vrátí profesionální hasičské jednotky, které přijely pomáhat z Karlovarského a Libereckého kraje. Ostatní budou dál zajišťovat hlavně řízené demolice. Zdaleka nebudou bourat všech 180 objektů určených k demolici, jen ty, jejichž vlastníci o to požádají. Majitelé sami zbourali již 80 domů, hasiči zatím evidují 27 žádostí. Další přijímají do úterních 18:00 hodin. Zbourané jsou již například ruiny bývalé hospody v Hruškách.

Záchytné parkoviště skončí o dva dny dříve

V obcích dál pomáhají i dobrovolníci, je jich ale méně než bezprostředně po neštěstí. Záchytné parkoviště na letišti v Ladné u Břeclavi, které pro ně nechal Jihomoravský kraj vytvořit a objednal návaznou autobusovou dopravu, zůstalo spíše prázdné, v sobotu i neděli na něm parkovalo několik desítek vozidel. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) původně avizoval, že bude parkoviště v provozu do úterý, ale nakonec přestane fungovat již v neděli.

To ovšem neznamená, že by se lidé, kteří přišli o domovy, museli obejít zcela bez dobrovolnické pomoci. V sobotu dorazila asi stovka dobrovolníků, kteří vyčistili pole mezi Hruškami a Moravskou Novou Vsí od trosek a odpadků. V neděli jich přijelo o něco méně, pracují u Hrušek směrem k železniční stanici.

Pomoc bude podle hejtmana vítána i dál. „Kdokoliv má zájem přijet, bez problému může,“ řekl. Práce se podle něj najde pro každého.

S pomocí na jih Moravy odjel v neděli například menší konvoj z Ludgeřovic na Opavsku. Veze třináct lidí, kteří budou v poničených obcích pomáhat, ale také stavební materiál – střešní latě nebo cement – a 90 tisíc korun, které se v obci vybraly.

Dobrovolníci, kteří přivážejí stavební materiál, mají v poničených obcích výjimku ze zákazu vjezd, policisté je pustí až do nitra vsí.

Náklaďáky se stavebninami pro zasažené obce mohou na silnice i o víkendu

Výjimka ze zákazu platí také pro nákladní auta ve dnech, kdy jinak kamiony nesmí vyjíždět na dálnice a silnice první třídy. Při živelních pohromách existuje výjimka ze zákazu jízd, uvedlo ve stanovisku ministerstvo dopravy. Reagovalo tak na obavu, že by za porušení zákazu hrozily pokuty, oznámil mluvčí resortu František Jemelka.

„Zákon umožňuje z víkendových zákazů jízd výjimku v případě živelních pohrom, což je případ tornáda na Moravě. Dopravní policie se stanoviskem ministerstva dopravy souhlasí a nákladní auta dovážející potřebný materiál na obnovu poničených domů nebude pokutovat,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Kromě obcí živel poničil také okolní vinohrady a neušetřil ani vinné sklípky. „Zůstala jenom suť. Když se podíváme dolů, je tam jenom pár rozbitých demižonů,“ poznamenal majitel jednoho ze zničených vinohradů Oldřich Matůšek.

Tornádo se na jižní Moravě vytvořilo ve čtvrtek 24. června. Zasáhlo území obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a části Hodonína. Navíc se strhla prudká bouře, padaly i mohutné kroupy. Poničeno bylo 1202 domů, k částečné nebo úplné demolici jich je určeno přes 180. Zahynulo šest lidí, desítky utrpěly zranění.

Bohoslužba v kostele bez střechy a oken

Věřící zaplnili v neděli dopoledne kostel v Moravské Nové Vsi. Původně předpokládali, že bohoslužba bude venku, ale nakonec mohli dovnitř. Mši sloužil brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul.

I když bylo bezpečné vejít do kostela, ten zůstává těžce poškozený. Zůstala mu sice klenba, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Počasí neodolala špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Interiér je ale zachovalý. Kolem chrámu už je také složené dřevo na nový krov.

Brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul sloužil 4. července 2021 mši v poničeném kostele v Moravské Nové Vsi
Zdroj: Václav Šálek/ČTK