Víc než peníze chyběla při pandemii jistota, říká kuchař Vaněk. Věří v návrat lidí do hospod

Interview ČT24: Kuchař Roman Vaněk (zdroj: ČT24)

Největším pandemickým příkořím nebyla ztráta příjmů, ale absence pevného bodu, o který by se šlo opřít a podle nějž by podnikatelé plánovali, je přesvědčen kuchař a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. V Interview ČT24 prohlásil, že věří, že lidé se do restaurací vrátí.

Kvůli dopadům pandemie koronaviru by nemusela přežít zhruba desetina restaurací. Vaněk si netroufá říct, jestli takové podniky měly ke krachu nakročeno již před covidem, a upozorňuje, že „vystřízlivění“ oddálily podpůrné programy. „To je věc, která nás stále čeká. Z toho mám obavy, před tím mám velký respekt, protože mám pocit, že to přijde brzy a že na to nejsme připraveni. Nikdo z nás,“ komentuje kuchař.

Za nejzásadnější problém nepovažuje odtok financí během lockdownů. „Chybí jeden jediný pevný bod, o který byste se mohl opřít – jedno, jestli pozitivní nebo negativní. Je to takhle a bude to takhle platit třeba tři neděle nebo měsíc,“ vysvětluje Vaněk, jak doba pandemie nabourala možnost podnikatelů plánovat.

Zakladatel Pražského kulinářského institutu v rozhovoru popsal svou nepříznivou osobní zkušenost. Po prodělání covidu-19 prožíval „tři měsíce pekla v duši a v těle“, kdy se nedokázal soustředit. „Teď mi to zase myslí, pálí a mám nápady zase už zhruba na dva roky dopředu,“ říká s tím, že plánovat hodlá jinak než ve světě před pandemií.

Nezmizely knihy, nezmizí hospody

„Svět se změnil, protože dřív bylo relevantní se dívat na změny zákonů, nařízení, na web vlády, případně ministerstev, kterých se to týkalo. To už neplatí, teď musíte sledovat Facebook, Instagram, Twitter jednotlivých politiků, protože tam je to nejdřív. A pak to musíte nějak propárovat, protože oni se kluci ne vždycky dokáží dohodnout, takže ráno je to jinak, v poledne jinak a večer jinak. Je to jako s jídlem, třikrát denně nějaká solidní strava,“ glosuje vládní komunikaci Vaněk.

Věří, že ačkoliv v prvních týdnech po konci lockdownu podniky zatím nepraskají ve švech, lidé se do restaurací vrátí. Situaci přirovnává k obavám, že s příchodem elektronických knih už lidé nebudou číst knihy klasické. „To je podvědomí, behaviorismus. Jsme zvyklí něco stejného dělat už mnoho generací, tudíž budeme číst, knihy nevymizí, knihovny se snad nezavřou. A stejně tak budou lidé chodit do hospod,“ je přesvědčen kuchař.

Neobává se ani toho, že pandemie ukázala, že lidé si mohou pohodlně nechat jídlo dovézt až domů. Svůj optimismus Vaněk zdůvodňuje potřebou se socializovat, být v kontaktu s ostatními.