Pandemie ovlivnila psychiku Čechů, upozornil šéf Národního ústavu duševního zdraví Winkler

Petr Winkler byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Národní ústav duševního zdraví má nového ředitele. Cyril Höschl nedávno skončil, protože chtěl. Nový šéf Petr Winkler se chce více angažovat v reformě psychiatrické péče a posilovat výjimečné postavení ústavu v oblasti výzkumu a vzdělávání. Zároveň uvedl, že rok s pandemií dopadl na duševní zdraví Čechů a počet onemocnění narostl. Petr Winkler byl hostem Interview ČT24.

„Z našich dat, která máme k dispozici, vidíme, že (rok covidu - pozn. red.) dopadl na psychiku české populace. Ten výskyt duševních onemocnění narostl velmi významně z nějakých 20 na 30 procent k jaru a potom i k podzimu 2020,“ vysvětlil Winkler.

Většina lidí, kteří mají problémy s duševním zdravím, ale nevyhledá odbornou pomoc, proto se to podle něj nepromítlo v datech o poskytnuté péči. 

Winkler věří, že nebude hůře. Současné rozvolnění a přibližující se léto by mohlo části populace pomoct. „Bude záležet, jak se bude vyvíjet epidemická situace, ekonomická, celospolečenská situace, to vše bude přispívat k duševní pohodě nebo nepohodě populace,“ dodal. Může se ale podle něj stát, že lidé, kteří doposud pandemii zvládali, by se dostali přes pomyslnou hranici, kdy by to zvládat přestali. 

Nový šéf Národního ústavu duševního zdraví také zmínil, že zatím to nevypadá, že by počet sebevražd během roku s covidem narostl. „Z předběžných informací k nárůstu sebevražd jako k takovému v roce 2020 nedošlo, ale byl bych opatrný. Ty problémy se mohou kumulovat a je potřeba si počkat na data a sledovat je delší dobu,“ vysvětlil. 

Reforma psychiatrické péče

Winkler také zdůraznil nutnost reformovat péči o duševním zdraví. „Tady ideologicky jakoby neexistovaly sociální problémy, tak bylo výhodné držet ty lidi za zdmi velkých psychiatrických nemocnic. V té první fázi jsme se soutředili na to, aby tam lidé nebyli léčeni delší dobu, než je nezbytně nutné,“ vysvětlil.

Podle něj je teď potřeba se soustředit na podporu a prevenci duševního zdraví a také na další diagnostické skupiny. Důležitá je i péče o děti, doplnil Winkler s tím, že je nutné s dětmi mluvit už ve škole, jak se mají o svou psychiku starat.

„Myslím si, že by každý člověk, který projde základním vzděláváním, měl být také vybaven schopnostmi, jak naložit sám se sebou, s každodenními situacemi, jak fungovat ve vztazích,“ dodal psychiatr.