V neděli přibylo nejméně případů za rok. K očkování se už celkem registrovala více než polovina obyvatel

V neděli přibylo v Česku 42 nově potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejnižší denní nárůst téměř za celý uplynulý rok. Stejný počet nových případů byl zaznamenán naposledy 20. června v roce 2020, což byla sobota. V neděli bylo také v nemocnicích podle ministerstva zdravotnictví 152 pacientů s covidem-19, což je nejméně od konce loňského srpna. Ve vážném stavu bylo 22 lidí. Vláda v pondělí rozhodla o dalším rozvolnění.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Od loňského 1. března, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy koronavirem, ministerstvo zaznamenalo celkem asi 1,67 milionu případů covidu-19. V zemi zemřelo za celou dobu epidemie 30 226 lidí. Denní počty úmrtí lidí s covidem-19 se nyní snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních zhruba dvou týdnech jsou v řádu jednotek.

Denní nárůsty počtu nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na sedmnáct tisíc. V posledních týdnech ale také vytrvale ubývá prováděných testů. Zatímco v neděli 6. června zdravotníci provedli přes 47 tisíc antigenních testů a přes 5900 PCR testů, v neděli 13. června bylo antigenních testů zhruba 36 tisíc a PCR testů asi 5600. Navzdory úbytku testovaných se snížil i podíl odhalených případů covidu-19 na množství provedených testů.

Snižuje se také takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Tímto číslem se nyní vláda řídí při určování protiepidemických opatření. K pondělku kleslo na 13, o den dříve činilo 14. Číslo kleslo, nebo stagnovalo ve všech regionech Česka. Nejnižší je nadále v Královéhradeckém kraji s třemi případy za týden na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší je v Jihočeském kraji s 26 případy.

Situace v nemocnicích se zlepšuje

V poslední době se také uvolňuje část kapacit nemocnic. Ještě na začátku května bylo podle webu ministerstva zdravotnictví v nemocnicích volných 26 procent lůžek s umělou plicní ventilací, zatímco nyní je jich volných 33 procent. Standardních lůžek s kyslíkem bylo k pondělnímu ránu volných 28 procent, což je stejně jako začátkem května.

V neděli bylo v nemocnicích podle ministerstva 152 lidí s covidem-19. Ještě v polovině letošního března, kdy byl počet hospitalizovaných nejvyšší za celou dobu epidemie, jich bylo přes devět tisíc. Statistiky ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak vyšší.

Takzvané reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, stagnovalo. Stejně jako v neděli bylo k pondělnímu ránu na hodnotě zhruba 0,7. Přibližně kolem hodnot 0,7 až 0,8 číslo kolísá už od začátku května.

Kompletní očkování má přes dva miliony lidí

Očkováno proti covidu-19 bylo v neděli 40 309 lidí, což je zhruba o 1300 méně než před týdnem. Celkem zdravotníci podali 6,54 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno je asi 2,09 milionu lidí. Alespoň jednu dávku dostalo asi 42,2 procenta populace a téměř 51 procent lidí starších 16 let, kteří se očkovat mohou. 

Registrováno bylo do neděle přes polovinu všech obyvatel. Za devět dní se registrovala více než třetina všech mladých ve věku 16 až 29 let, do neděle jich bylo přes půl milionu. Vakcínu dostalo skoro 117 tisíc z nich a asi 25 tisíc má očkování dokončeno.

Největší zájem mají lidé z věkové kategorie, pro kterou se očkování nově spustí, hned na začátku. Například lidí nad 55 let, kteří se začali hlásit 28. dubna, se za prvních deset dní přihlásilo téměř 56 procent. Za první měsíc registrací jich přibylo na 65 procent.

V dalších věkových kategoriích byl zájem po deseti dnech i po měsíci vždy o něco nižší než u starších. Ve všech skupinách nad 45 let se přihlásila v prvních deseti dnech více než polovina obyvatel tohoto věku. U lidí ve věku 30 až 34 let to bylo asi 35,5 procenta, za devět dní registrací poslední skupiny od 16 do 29 let asi 34 procent.

Očkování ve věkové skupině 12 až 16 let by podle nedělního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) mohlo začít na konci července.

Rozvolnění v kultuře

Od pondělí se výrazně rozvolňují pravidla na kulturních akcích venku. Do neděle bylo možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Na venkovní akce je od pondělí možné prodávat i lístky k stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Sejít se může maximálně dva tisíce lidí.

V případě, že se akce koná v prostorách s větší kapacitou sedících diváků než dva tisíce lidí, je podle ministerstva přípustné maximální počet přítomných diváků navýšit tak, že lze obsadit nejvýše čtvrtinu kapacity sedících diváků.

„Všichni diváci musí být usazeni, a to tak, že s výjimkou osob ze společné domácnosti je vždy ponecháno mezi jednotlivými diváky nejméně jedno neobsazené sedadlo, a je-li to možné, jsou usazeni ob řadu,“ píše se v příslušném ministerském opatření. Pro vnitřní sály mohou pořadatelé stále využít jen polovinu kapacity hlediště a zároveň vpustit nejvýše tisíc osob.