Za boje na východě Ukrajiny uložil soud uprchlému Martinu Kantorovi nepravomocně 20 let vězení

Soud uložil 20 let vězení Martinu Kantorovi, který se podle obžaloby zúčastnil v Donbasu bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám na straně Ruska v řadách takzvané Luhanské lidové republiky. Dvaatřicetiletého muže uznal vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině. Verdikt není pravomocný. Muž je stíhán jako uprchlý, jeho advokát se domáhal osvobození.

„Obžalovaný je spolehlivě usvědčován svou korespondencí s řadou přátel, kterou sám sepsal a ve které líčí své působení na východní Ukrajině. K odjezdu byl zřejmě motivován přáním začít někde zcela znovu a také sympatiemi, které nepochybně cítil k proruským separatistům,“ uvedl předseda senátu pražského městského soudu Jan Šott.

Za teroristický útok hrozí 12 až 20 let vězení, Kantorovi se ale sazba zvýšila proto, že ho provedl ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Soud mu tak mohl dát trest v rozmezí od 19 let a 4 měsíců do 26 let a 8 měsíců. Uložením dvacetiletého vězení vyhověl návrhu státního zástupce. Šottův senát zohlednil skutečnost, že Kantorova činnost primárně nesměřovala proti civilistům, ale proti ozbrojeným složkám.

Muž z Moravy odletěl podle rozsudku v červenci 2015 z pražského Letiště Václava Havla se záměrem aktivně podpořit Rusko a separatistické struktury v ozbrojeném konfliktu proti vládě Ukrajiny. Nejprve se dostal do ruského Rostova na Donu, odkud odjel na východní Ukrajinu a nelegálně překročil hranice do Donbaské oblasti.

Odstřelování i pokládání min

V obžalobě stojí, že Kantor po svém příjezdu podepsal roční smlouvu o službě v armádě Novoruska a že se nechal vycvičit odstřelovačem. Poté se údajně účastnil bojových operací. Dosáhl hodnosti seržanta a v září 2016 se stal velitelem družstva, načež „jako člen průzkumně-diverzní skupiny osobně uskutečňoval pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátů“.

Svědci z řad Kantorových přátel vypověděli, že se netajil svým záměrem přidat se k proruským separatistům. Uvedli také, že měl vztah ke zbraním a že se chtěl naučit rusky. Kantor s nimi později komunikoval přes Skype, posílal jim své fotky ve vojenském oblečení a zmínil, že prošel výcvikem.

V roce 2016 s nimi ale přerušil kontakt a kamarádům přišla zpráva, že je mrtvý. Když se snažili získat k převozu jeho tělo, nepodařilo se jim s nikým spojit. Jeden ze svědků řekl, že zprávě neuvěřil. Dal ji do souvislosti s tím, že mu předtím Kantor říkal, že jeho jméno někdo prozradil úřadům.

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí. Rusko a jím podporovaní separatisté tam vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ozbrojený konflikt si od té doby vyžádal tisíce mrtvých. Ukrajina a Západ obviňují z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to popírá. V poslední době se situace na východě Ukrajiny znovu vyostřila.