Kultura by měla mít stejné podmínky jako restaurace, říká Zaorálek. Podle Němcové si hraje na opozičníka ve vládě

OVM 2. část: Politika a kultura (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude usilovat o co nejrychlejší rozvolnění v oblasti kultury. Požaduje srovnání podmínek na úroveň, která bude platit od pondělí pro restaurace. Podle opoziční senátorky Miroslavy Němcové (ODS) to ale vypovídá o neschopnosti a selhání vlády, která neumí nastavit jednotná pravidla pro všechny oblasti. O rozvolňování v kultuře politici debatovali v Otázkách Václava Moravce. Účast v pořadu odmítl poslanec SPD Miloslav Rozner.

Zaorálek kritizuje rozhodnutí, podle kterého v pondělí dostanou přednost například restaurace a hospody, ale koncerty a divadelní představení se budou stále pořádat s výraznými omezeními. Chyba podle něj nastala, když se nemohl účastnit jednání kabinetu.

„Mně se poprvé stalo, že jsem nebyl na vládě. A zrovna se reagovalo na výrok Nejvyššího správního soudu, že byla přijata rozhodnutí, která vlastně znamenala pro mě nedodržování toho, co jsme s ministerstvem zdravotnictví a paní hygieničkou měli dohodnuté,“ reagoval Zaorálek.

Ministr kultury to vnímá jako disproporci a nesmíří se s tím. „Musí být stejné podmínky pro všechny, ať je to kultura, restaurace, nebo sportovní podniky, všude musí platit stejné poměry,“ dodal.

Zaorálek uznal, že boj za kulturu nyní prohrál. Podle něj se ale vláda ocitla v mimořádné situaci a řešila rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Rozhodně se s tím nehodlá smířit.  „Když to nebude pro všechny fér, tak to ohrožuje dodržování těch věcí,“ prohlásil.

Téma v pondělí otevře znovu na vládě a bude chtít, aby se pravidla pro kulturu napravila. Podmínky pro restaurace a kulturu považuje za nerovné, neboť do divadel a na koncerty budou muset lidé v té samé době chodit jen s respirátorem, testem provedeným zdravotníkem nebo se testovat na místě před akcí.

Podle Němcové je to ale ukázka toho, jak vláda funguje, ať už jde o diplomatickou roztržku s Ruskem v kauze  Vrbětice a „vykuchané“ ministerstvo zahraničních věcí, nebo rozvolňování.

„Nechci se tomu smát přímo, ale nevím, jak se k tomu postavit jinak. Pan ministr si hraje na takového setrvalého opozičníka uvnitř vlády. Jestliže vystoupíte a řeknete, že vláda mě podtrhla, já jsem měl domluveno s hlavní hygieničkou, že bude postupovat tak, aby byl jednotný princip pro všechno, oni mě podrazili. Co si má myslet ten občan? Než to, že vláda ať se sbalí a nejradši, ať rychle odejde,“ řekla Němcová. 

Pandemický zákon versus nouzový stav

Podle senátorky kabinet Andreje Babiše (ANO) nemá představu o tom, jak dál v boji proti epidemii postupovat. Upozornila také na to, že je vidět, jak se jednotliví ministři ani neumějí prosadit. 

Zaorálek ale absolutní selhání vlády v boji s pandemií odmítá. „Řešením byl nouzový stav, opozice si vynutila pandemický zákon. Ten problém je, že když nemáte většinovou vládu, tak potřebujete spolupráci opozice,“ sdělil a dodal, že vládě nakonec nic jiného nezbývalo.

Němcová ale namítla, že opozice od začátku pandemie chtěla s vládou v takové kritické situaci spolupracovat. „Opoziční strany každý týden žádaly data, nedostaly vůbec nic. Divíte se tomu, že vám musel někdo zatrhnout to, co jste dělali v rámci nouzového stavu?“ ohradila se senátorka.