Úniky informací ze spisů do médií jsou nepřijatelné, říká k vrbětické kauze Koten

Interview ČT24: Radek Koten o kauze Vrbětice a únicích ze spisů (zdroj: ČT24)

Jan Hamáček (ČSSD) chtěl zajistit politickou budoucnost sociální demokracie tím, že v Rusku sežene milion vakcín Sputnik, tvrdí pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Ztotožňuje se s tím i předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD). Jako hlavní problém celého případu vnímá úniky informací o vrbětické kauze do médií. Řekl to v Interview ČT24.

Radek Koten s vysvětlováním cesty spokojený není. „Pan Hamáček na sjezdu sociální demokracie prohlásil, že zajistí straně znovu účast v Poslanecké sněmovně, k čemuž i mohlo vést zajištění vakcín Sputnik,“ myslí si. Sám se přiklání k vysvětlení Netolického, že se Hamáček snažil zajistit straně politické body.

„Nejvíc mi na celé kauze vadí, že unikly věci, které byly součástí vyšetřování,“ vrací se Koten k první tiskové konferenci Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD) 17. dubna, kterou svolali, protože s informací o zapojení ruské strany do výbuchu ve Vrběticích pracovala média. Kdyby se tak nestalo, mohl se podle něj celý případ došetřit a agenti mohli být obviněni společně s mezinárodním zatykačem.

„Česká republika je suverénní země a nikdo nám tady nesmí takové věci provádět,“ hodnotí Koten. Vymezuje se ale proti dlouhodobým únikům ze spisů. „Je to takový kolorit české kotliny, že věci, které jsou tajné a jsou ve spisech, tak první je mají novináři a politici se je dozvídají až z těch médií, to je pro mě nepřijatelná situace,“ ohrazuje se.

Cesta Jana Hamáčka do Moskvy
Zdroj: ČT24

Úniky tajných informací

Podle Kotena se v tomto případě některé tajné služby zviditelňují. „Když si představím, že my jako parlament naskakujeme na to, co ráno napíšou média, a podle toho svoláváme mimořádné schůze, tak mi to připadá jako absurdní divadlo. My se uschůzujeme, ale v podstatě nevyřešíme nic,“ myslí si. Kritizuje také přerušení schůzí ze strany ODS a KDU-ČSL.

Kauzu Jana Hamáčka po zveřejnění zjištění serveru Seznam Zprávy vnímá jako tvrzení proti tvrzení, jediný, kdo ví pravdu, je podle něj sám Hamáček. „Je to tak závažné, že bych se nedivil, kdyby padlo daleko víc trestních oznámení, a policie se tím zabývala včetně kontrolních mechanismů,“ predikuje. Opět se tak vrací k myšlence vyšetření úniku informací.

„Veškeré úniky, které byly, se nedošetřily a pachatel je neznámý, to je pro mě alarmující,“ říká. Při čtvrtečních interpelacích pak Koten dával do souvislosti kauzu Vrbětice s dostavbou elektrárny Dukovany, že by mohlo jít právě o snahu změnit vládu, aby se dostavba ovlivnila. Sám situaci přirovnává k pádu vlády Petra Nečase (ODS), když měla s Ruskem jednat o dostavbě Temelína.

„Je pro mě důležité, aby elektrárnu dostavovala firma, která je schopna ji dostavět,“ hodnotí. Za SPD pak avizuje, že se strana nepřipojí k návrhu koalice Spolu na vyjádření nedůvěry vládě. Chce, aby se naopak ostatní strany připojily k návrhu SPD.