Soud řeší žaloby na omezení setkávání lidí, odborníci kritizují nejasnost opatření

Události: Stížnostmi na omezení pohybu se zabývá soud (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud řeší žaloby na opatření ministerstva zdravotnictví, které omezuje shromažďování lidí na maximálně dva lidi uvnitř a dva venku. Výhrady má i Česká advokátní komora. Ta tvrdí, že nelze každé setkávání nazvat soukromou akcí, a tím ho omezit a pokutovat. Policie v týdnu oznámila, že tyto případy kontrolovat a pokutovat nebude.

Nařízení považuje setkání více osob za veřejnou nebo soukromou akci, a ty jsou zakázané. Podle kritiků je takový výklad účelový. „Viditelně byly činěny pokusy vykládat je tak, že se v podstatě nesmějí sejít víc než dva lidé,“ okomentoval místopředseda České advokátní komory Tomáš Sokol.

Také podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála nejsou specifikované hranice, kdy zakázaná soukromá akce začíná.

„To, že se potkají náhodně, je v pořádku. To že se potom domluví, že si zahrají fotbálek nebo udělají piknik, to už je organizovaná záležitost,“ přiblížil náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar.

Pokud policisté takovou situaci uvidí, měli by ji podle Policara zdokumentovat. „To je ale něco, co může vést k celé řadě konfliktů a potíží, teoreticky lze ukládat vysoké pokuty a my se domníváme, že něco takového se tam nemělo vůbec objevit,“ řekl Sokol.

Policie ale takové případy řešit ani trestat nechce. „Je naprosto nemyslitelné, aby policie dokumentovala volný pohyb osob jenom proto, že se někde nachází víc lidí než dva,“ podotkla mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová.

Jasno by do celé věci měl vnést Nejvyšší správní soud. Do doby, než rozhodne, neplánuje ministerstvo zdravotnictví žádné úpravy tohoto opatření. „Je platné a my jsme ho konzultovali nejen s našimi právníky, ale i externími právníky. Ti nám vysvětlili, že je to naprosto v souladu jak s pandemickým zákonem, tak se zákonem o ochraně veřejného zdraví,“ řekl v pátečních Událostech šéf resortu Petr Arenberger (za ANO).

Aktuálně soud řeší čtyři žaloby. „Předmětem soudního přezkumu v některých těchto návrzích bude i bod 16 uvedeného opatření. Tato agenda je vyřizována u soudu v přednostním režimu,“ informoval soud.

Omezení shromažďovacího práva

Nejvyšší správní soud se bude zabývat i omezením shromažďovacího práva. Podle kritiků nepatří do pandemického zákona. „Mám za to, že můžete nařídit nadále nějaká režimová opatření, která umožňují účast lidí, ale pouze regulujete počet účastníků. Respektive to, aby v rámci shromáždění nedošlo k riziku nákazy,“ řekl k tomu Policar.

„Bude však nutno před soudem vždy testovat, zda je takové omezení přiměřené,“ okomentoval Dostál.

I toto mimořádné opatření považuje policie za problémové a staví ji do nevýhodné situace. „V tomto případě musí považovat nařízení za legitimní a to minimálně do doby, než o něm rozhodne soud,“ řekla Rendlová. Za mimořádně konfliktní situace považují policisté demonstrace. Během pandemie totiž dané regulace, zejména pak početní limity, řada organizátorů nerespektuje.