Stát pošle do dvou nejpostiženějších regionů více vakcín

Do nejpostiženějších regionů – do Karlovarského a Královéhradeckého kraje – pošle stát více vakcín proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že tyto kraje rozhodnou, kam je pošlou. V pondělí ministerstvo zdravotnictví také nařídí nošení kvalitnější ochrany úst. Další obchody se zatím otvírat nebudou.

Ve čtvrtek laboratoře v Česku potvrdily zhruba o 2500 víc případů koronaviru než před týdnem. Nových případů nákazy je tak potřetí za sebou víc než deset tisíc a ve vážném stavu je v nemocnicích třetí den po sobě přes 1200 lidí, což jsou rekordní počty za dobu epidemie. Stouplo také reprodukční číslo a to na 1,15 ze čtvrtečních 1,10. Česko tak má v rámci EU nejvíce nových případů za čtrnáct dní.

Spolu s reprodukčním číslem, které ukazuje další vývoj epidemie – a pokud je větší než jedna, tak epidemie zrychluje, roste i průměrný počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Na hodnotu koronavirového indexu PES ale změny těchto tří parametrů vliv neměly. Ten klesl na 75 bodů ze sta, a to díky poklesu podílu hospitalizovaných, u nichž se nákaza koronavirem projevila až v nemocnici.

Je tak těsně ve druhém nejpřísnějším čtvrtém stupni, v předchozích pěti dnech byl index podle aktualizovaných čísel v nejpřísnějším pátém stupni, ve čtvrtek na 80 bodech, což byla nejvyšší hodnota od 13. ledna.

Průměrný počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny je přitom s hodnotou 1059 nejvyšší od 22. ledna. Téměř 778 nakažených seniorů za den ve čtrnáctidenním průměru je nejvíc od 29. ledna. 

Indexem PES se řídila opatření proti šíření epidemie koronaviru, bez ohledu na něj ale vláda v pátek projedná možnost otevření všech obchodů od pondělí 22. února a od března chce vrátit další žáky do škol. Podle ministerstva zdravotnictví totiž už index není pro určování restrikcí relevantní, klíčové je uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče.  

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Od poloviny ledna se protiepidemické skóre drželo měsíc ve čtvrtém stupni, v pátém bylo pět dní od neděle 14. února. Údaje se ale zpětně aktualizují.

Stát pošle do nejpostiženějších regionů více vakcín

Do nejpostiženějších regionů – do Karlovarského a Královéhradeckého kraje – pošle stát více vakcín proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že tyto kraje rozhodnou, kam je pošlou. Vláda tak podle Blatného reaguje na žádost regionů, které jsou nejvíc postiženy šířením koronaviru.

Blatný už dříve označil žádost krajů za smysluplnou. Ve čtvrtek ve sněmovně řekl, že je snaha nějakým způsobem vyjít krajům vstříc, ale jestliže se to stane, tak jen tehdy, když to neohrozí očkování v ostatních regionech.

V Česku jsou k dispozici vakcíny od tří firem – Pfizer/BionTech, Moderny a AstraZenecy. Od 27. prosince, kdy se začalo proti novému koronaviru očkovat, dostalo obě potřebné dávky vakcíny 198 024 lidí, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví. Zdravotníci dosud aplikovali téměř 520 tisíc dávek vakcíny, z toho 16 341 ve čtvrtek. To je zhruba o dvě stě víc než ve středu. Vláda ale čelí kritice opozice za pomalé tempo očkování.

Přibylo dva a půl tisíce nakažených

Ve čtvrtek laboratoře v Česku potvrdily 11 553 případů koronaviru, zhruba o 2500 víc než před týdnem. Ve vážném stavu je s nemocí v nemocnicích třetí den po sobě přes 1200 lidí, což jsou rekordní počty za dobu epidemie. 

Nejrychleji nově pozitivních přibývá v okresech Tachov, Semily, Domažlice, Mělník, Benešov, Pardubice, Klatovy a Plzeň (sever i město), přiblížil na Twitteru redaktor ČT Vladimír Piskala.

Na jednotkách JIP a ARO je aktuálně volných čtrnáct procent všech lůžek, pro covidové pacienty je připraveno 156 z nich, což je o osm víc než ve čtvrtek ráno. Podle vyjádření členů vlády jsou nemocnice na hraně svých kapacit, podle zveřejněných čísel se ve čtvrtek staraly o 6343 pacientů s covidem-19. Velmi napjatá situace zůstává v nemocnicích v Královéhradeckém kraji. Pacienty s koronavirem tam léčí státní Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové, pět krajských nemocnic a soukromá ve Vrchlabí. Nejrychleji se nákaza šíří v hradeckém kraji v okresech Trutnov a Náchod. 

Ve FN Hradec Králové bylo k dnešnímu dni hospitalizovaných zhruba 210 pacientů s covidem-19, z tohoto počtu je 60 pacientů na jednotkách intenzivní péče. „Nemocnice je i nadále na hraně svých kapacit. Otevření dalších lůžek znemožňuje vysoký počet nepřítomných zdravotníků, kterých je stále více než 300 z celkového počtu 3500,“ řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Fakultní nemocnice pokračuje v testování veřejnosti antigenními i PCR testy, například ve středu 17. února provedla metodou PCR přes 1000 testů, z toho byla více než třetina pozitivních. „Pokračuje také očkování ve Vakcinačním centru FN Hradec Králové, celkem bylo podáno více než 11.000 vakcín, z toho více než 4000 lidí dostaly druhou dávku vakcíny,“ uvedl pro ČTK Sochor.

Ačkovliv počty případů nemoci covid-19 klesají téměř v celé EU, jednou z výjimek je právě Česká republika. Podle dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) je podle počtu nakažených za posledních 14 dní situace nejhorší právě v Česku, kde je 968 případů na sto tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 915, dále v Estonsku (649) a Slovinsku (621). Ještě před týdnem bylo nejvíce nových případů za posledních 14 dní v Portugalsku (1190). 

Nejvíce mrtvých na obyvatele – zhruba 258 mrtvých na milion obyvatel – vykazuje pak Portugalsko (258, před týdnem 334), druhé je Slovensko (240, před týdnem 221) a třetí Česko (174, před týdnem 177).

Obchody se neotevřou, bude vyžadováno nošení kvalitnější ochrany úst

Vzhledem k aktuální pandemické situaci se vláda také rozhodla prozatím nepovolit provoz všech obchodů. Původně se zvažovalo, že se tak stane v pondělí 22. února, jak navrhl to navrhl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

V pondělí ministerstvo zdravotnictví naopak nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických ústenek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) půjde o obchody, veřejnou dopravu a další místa, která budou v mimořádném opatření vypsána, upřesnil po pátečním jednání vlády.

„Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny,“ řekl ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Důvodem je podle něj horší epidemická situace se šířením britské mutace.

 Blatný také avizoval také, že od 1. března budou do vakcinace zapojeni praktičtí lékaři a od stejného data bude umožněno očkování pracovníků ve školách.

Ministerstvo vnitra také v pátek rozhodlo, že bude žáky ve školách testovat antigenními sadami od čínského výrobce LEPU Medical, uvedl pro Českou televizi ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vzorek se bude odebírat z přední části nosu. Cena za jeden test včetně dopravy je 65 korun, dodal Hamáček.

Testy dodá firma Tardigrad internetional Consulting a první dodávka by měla do Česka z Číny dorazit 28. února. Stejné testy používají ve školách v Rakousku. 

Saská vláda chce jednat s českými pendlery o zpřísněných karanténních podmínkách přeshraničního dojíždění za prací. Sdělila to předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Digitální konference je připravována na nadcházející týden, konkrétní datum ještě upřesněno nebylo.

Jednání za saskou stranu povede Mathias Weilandt, který je na saském ministerstvu spravedlnosti státním tajemníkem pro Evropu. K Vintrové, která zastupuje české zaměstnance pravidelně dojíždějící za prací do Německa, by se mohli připojit ještě český velvyslanec Tomáš Kafka a germanista z Ústí nad Labem Jan Kvapil. Kvapil se angažuje v mezinárodní iniciativě Soboty pro sousedství, která se staví proti uzavírání hranic.