Německo zpřísní požadavky pro pendlery, na přechodu v Rozvadově stojí kolony

Události ČT: Cestování za hranice Česka (zdroj: ČT24)

Německé ministerstvo vnitra sjednotilo pro pendlery požadavek dokladů o důležitosti jejich profese. V Sasku i Bavorsku bude požadován shodně od pátku. Německo považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto v neděli obnovilo kontroly a přes hranice pouští jen vybrané profese pendlerů. Od středy platí i přísnější vstup na Slovensko. Cestující se budou muset registrovat na webových stránkách e-hranice. Kromě studentů, přeshraničních pracovníků nebo umělců budou muset do karantény.

Německo sjednocením požadavků chtělo předejít nejasnostem a nerovnému přístupu. Doklady o důležitosti žádalo od pendlerů Bavorsko již od středy, nově i na bavorsko-české stejně jako na sasko-české hranici bude až do čtvrtka policistům stačit od přeshraničních zaměstnanců pracovní smlouva.

Sasko původně dovolilo dojíždět jen těm českým přeshraničním pracovníkům, kteří působí ve zdravotnictví, pečovatelství a zemědělství. V úterý saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová oznámila, že výjimku rozšiřuje i o lidi zaměstnané v energetice, vodohospodářství, informatice, dopravě, technických službách, potravinářství a v oborech souvisejících s farmacií.

Potvrzení pendlerům vydají saské okresní úřady na návrh zaměstnavatelů. Köppingová řekla, že změnu není možné zavést ze dne na den, proto ještě upřesní délku přechodného období.

Uvedla však, že přechodná fáze by mohla trvat do neděle. Saské ministerstvo sociálních věcí nyní ale říká, že skončí ve čtvrtek ve 24:00. Od pátku tak musí pendleři na hranicích předkládat potvrzení o důležitosti, nyní postačuje německým policistům ukázat pracovní smlouvu.

Při vstupu do Německa musí od neděle všichni včetně přeshraničních pracovníků či řidičů kamionů předkládat na hranicích negativní test na koronavirus. S výjimkou pendlerů, dopravců a lidí cestujících z humanitárních důvodů je nutné po překročení hranic nastoupit do karantény, která v Bavorsku činí 10 a v Sasku 14 dní. V Bavorsku je možné izolaci po pěti dnech ukončit dalším testem, Sasko to nedovoluje.

Kolony v Rozvadově

Omezení při vstupu do Spolkové republiky také ve středu odpoledne zablokovalo hraniční přechod na Rozvadově. Každý, kdo překračuje hranici, musí mít potvrzení o negativním testu v němčině nebo angličtině, ne starší než 48 hodin. Dále si musí dopředu udělat digitální registraci pro vstup do Německa.

Řidiči, kteří mají test na covid z vnitrozemí, musejí jet v levém pruhu, pravý je určen pro ty bez testu, kteří se nechají ověřit na hranici. A právě v tomto pruhu se na české straně hranice vytvořila sedmikilometrová fronta hlavně kamionů. Situace se zklidnila až vpodvečer, kdy se fronta zkrátila zhruba o polovinu.

Policisté doporučují řidičům osobních aut, aby využívali jiné hraniční přechody než Rozvadov, nebo měli potvrzení o negativním testu z vnitrozemí už před cestou. Na Folmavě a ve Všerubech, hraničních přechodech na Domažlicku, je průjezd vozidel plynulý. Nejsou tam testovací stanoviště a řidiči přijíždějí s testy z vnitrozemí.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) požádal bavorskou ministryni pro evropské záležitosti Melanii Humlovou, aby mezinárodní doprava dostala v Německu z povinných testů výjimku. Bavorsko jasné slovo neřeklo, jednání mají pokračovat. Zároveň se zástupci vlád dohodli na posílení testovacích kapacit na obou stranách hranice.

Na Slovensko s karanténou

Lidé cestující na Slovensko mají dvě možnosti. Mohou být v karanténě osm dní a následně si nechat udělat PCR test na koronavirus, a ten musí být negativní. Nebo v ní budou dva týdny. Následně si turisté nemusí dělat test, pokud neprojevují příznaky onemocnění.

Volnější pravidla platí pro studenty, pendlery, umělce nebo posádky v nákladní, autobusové, železniční a letecké dopravě. Ti ale musejí mít s sebou negativní antigenní nebo PCR test na koronavirus, který není starší než sedm dní.

Podle redaktorky ČT Kateřiny Golasovské byla ve středu dopoledne zatím doprava na hranicích v Mostech u Jablunkova plynulá a netvořily se kolony. Pro místní obyvatele ale omezení ovlivňují každodenní chod a příhraniční spolupráci. Řada lidí má například na Slovensku nemovitost nebo rodinné příslušníky.

Slovenská policie už dříve v tomto týdnu zavedla na hranicích kontroly. Úřady také ohlásily uzavření menších hraničních přechodů. Na hranicích s Českem jde o přechody Čadca-Milošová-Šance, dále Červený Kameň-Nedašova Lhota, Nová Bošáca-Březová a Skalica-Sudoměřice.