Obsah hmotných rezerv se má změnit, navýšit by se mohly zásoby potravin

Události: Složení státních hmotných rezerv se má změnit (zdroj: ČT24)

Složení státních hmotných rezerv se má proměnit. Výrazně má přibýt například potravin a stát chce také pokračovat v prodeji nepotřebných kovů. V zásobách by se naopak mohly objevit jiné. Samotná obměna ale nebude rychlá.

Ve státních rezervách nově přibyly například ochranné obleky nebo injekce. Stát je objednal koncem loňského roku. Ministerstvo průmyslu, pod které správa rezerv spadá, nyní dostalo plány jednotlivých resortů.

Ministerstvo zemědělství chce navýšit například zásoby potravin, a to až na patnáct dnů. Zda s tím počítá rozpočet, resort neřekl. Jeden den stojí zhruba 550 milionů. Správa má nyní zásoby na jeden a půl dne.

„Máme jasno v oblasti potravin a v oblasti surovin typu kovů a surovin pro mobilitu a tak dále. Co je s otazníkem a co stále doplňujeme, jsou zdravotnické potřeby a pomůcky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Správa rezerv potřebuje větší rozpočet, míní Jurečka

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra v minulých letech na nové nákupy nezbývalo příliš peněz. „Všichni měli pocit, že situace je bezpečná a že alokovat peníze do státních hmotných rezerv a budoucnosti není potřeba,“ podotkl.

„Dlouhodobě i pan premiér zlehčoval tu úlohu a připravenost. Teď se prokázalo, že je potřeba, aby správa rezerv měla daleko silnější rozpočet, aby měla lepší zásoby, lepší připravenost, takže se to klopotně dohání,“ kritizoval místopředseda hospodářského výboru Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nová strategie státních hmotných rezerv měla původně být hotová na jaře 2020. Třeba ve sněmovně ale hospodářský výbor kritizoval plánovaný prodej kovů. „S plánem rozprodat strategické zásoby kovů v době, kdy ta cena nedosahovala ani evidenční ceny v našich zásobách, takže prodej by byl velmi nevýhodný,“ upozornil člen hospodářského výboru Vojtěch Munzar (ODS).

Ministr průmyslu a obchodu s prodejem nadále počítá. V rezervách by se místo nich měly objevit jiné. „To musí jít do oblasti, která je už modernější, třeba už ve spojitosti s kyberbezpečností,“ řekl Havlíček. Samotná obměna rezerv ale může podle něj trvat roky.