Vláda připravuje prodej kovů ze státních rezerv. Nejdříve se musí zjistit jejich současná kvalita a cena

Události: Příprava na prodej kovů ze státních rezerv (zdroj: ČT24)

Vláda pokračuje v přípravě na prodej kovů ze státních rezerv. Ve čtvrtek začali experti odebírat jejich vzorky. Stát by se podle plánů kabinetu měl celkem zbavit rezerv za víc než dvě miliardy korun. Opozice to kritizuje a tvrdí, že země by je v budoucnu mohla potřebovat.

Dvojice techniků odebírá vzorky hliníku, určit mají kvalitu kovů, které pak dostanou certifikáty. Podle nich se stanoví cena. „Materiály, které jsou zde uskladněny, se nakupovaly v 90. letech, a certifikáty už nemají tu vypovídací schopnost,“ říká k tomu technik laboratoří firmy VUHZ Radim Peterek. 

Vzorky budou sbírat i v dalších skladech, testují ale jen ty kovy, které stát plánuje prodat. Mělo by jít o část zásob olova, mědi a také již zmíněného hliníku. „Nové certifikáty budeme mít do konce února, a jakmile je budeme mít, tak hned v březnu vyhlásíme poptávkové řízení,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. 

Zájem o kovy zatím – podle informací ČT – projevily tři firmy. Základním kritériem prodeje má být cena.

Prodej kovů ze státních rezerv
Zdroj: ČT24

Jde o strategické kovy, tvrdí Pirát

Opozice chystaný prodej kovů ze státních rezerv kritizuje. Například místopředseda poslaneckého klubu Pirátů Lukáš Černohorský tvrdí, že se jedná o strategické kovy. Z toho usuzuje, že tu existuje dosti vysoké riziko, že se „dostanou do rukou zemí, které s námi nemají zcela přátelské vztahy“.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oponuje, že se jedná o běžné kovy, které nejsou nijak cenné a běžně se s nimi obchoduje na průmyslových trzích.

V prosincové debatě v Otázkách Václava Moravce pak ministr zdůrazňoval, že nejde o vzácné kovy, ale o základní kovy, které jsou za zenitem, některé staré až 50 let. Navíc český průmysl, který by je potřeboval v krizových situacích, by chtěl podle něho především slitiny. Dodal tehdy rovněž, že nyní je vhodný čas – z hlediska vysokých tržních cen – na prodej.

OVM: Kde leží bohatství státu? (zdroj: ČT24)

Člen hospodářského výboru sněmovny Jan Bauer (ODS) zpochybňuje, zda nyní je vhodná doba na prodej. „To, co se stalo v Íránu, s tím nikdo nepočítal, situace se mění každým dnem. Říkat, že teď je vhodná doba, kdy bychom měli strategické suroviny prodávat… Já to sebevědomí jako pan ministr nemám.“

Člen hospodářského výboru a místopředseda klubu KSČM Leo Luzar pak uvádí, že „toto je mimořádný odprodej suroviny, která je již zpracována, která je ve vysoké čistotě a je určena k ukládání. Jinými slovy, na trhu může být ten materiál jako takový nepotřebný a dokonce se může prodávat hluboko pod cenou“.

Odprodej kovů už před časem kritizovali někteří poslanci hospodářského výboru přímo ve sněmovně. Tvrdili, že vláda plánuje prodej kovů, a přitom s nimi počítají krizové plány některých resortů.

Vzniknout má nová koncepce hmotných rezerv. V těch totiž podle ministra vnitra chybí třeba kovy, které se používají v moderních přístrojích. „Čekáme na stanovisko ministerstva obrany, které dostalo za úkol zpracovat studii potřebnosti takových kovů,“ uvedl vicepremiér a místopředseda ČSSD Jan Hamáček.

Studie potřebnosti má být hotova na jaře. Podle ní pak nejen ministerstvo obrany upraví krizové plány, ve kterých se s kovy počítá.