Na proticovidových demonstracích se vládní nařízení porušila stokrát, zní od policie. Věc šetří i hygiena

Policie během nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze zaznamenala sedmdesát případů porušení vládních nařízení. České televizi to sdělil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Během páteční demonstrace, na které vzbudili pohoršení protestující s židovskými hvězdami, policisté zaznamenali dvacet čtyři porušení protiepidemických nařízení. Prohřešky protestujících se budou zabývat hygienické stanice, se svolavateli akce bude věc řešit pražský magistrát.

„V souvislosti s nedělní demonstrací na Staroměstském náměstí policisté řešili celkem 70 porušení vládních nařízení, z toho 24 osob včetně svolavatele budou oznamovat příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ uvedl Rybanský.

Nedělní demonstraci nazvanou Otevřeme Česko svolala iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES. Cíle akce byly podle svolavatele a předsedy politické strany Svobodní Libora Vondráčka „otevření Česka“ a „skutečný dialog“ vlády s lidmi, kterých se opatření týkají.

Demonstrace se podle odhadů policie zúčastnily až tři tisíce lidí. Dohlíželo na ní dvě stě policistů z pořádkové a dopravní policie a členové antikonfliktního týmu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí akci označil za obrovskou bezohlednost. Akci odsoudil i premiér Andrej Babiš (ANO). Protestující podle něj nevnímají, co se děje v nemocnicích.

Demonstranti vládní nařízení porušovali i v pátek

Vládní nařízení porušovali také demonstranti v pátek na pražském Václavském náměstí. „Policisté řešili celkem 24 porušení vládních nařízení,“ uvedl mluvčí Rybanský. Hygieně policie oznámila porušení nařízení v osmi případech a správnímu řízení bude čelit rovněž svolavatel akce.

Část protestujících si v pátek na protest připnula žluté šesticípé hvězdy, kterými protestovali proti očkování a vládním nařízením. Přirovnávali se tím k perzekvovaným Židům za druhé světové války. Zástupci církví v Česku jejich jednání odsoudili. Nošení hvězd, jimiž nacisté za druhé světové války označovali židovské obyvatele, považují za cynismus a zneužití tohoto symbolu. Protestující vyzvali k omluvě.