Přijetí daňového balíčku posoudí Ústavní soud, návrh dají do konce týdne senátoři

Senátoři z klubů Starostů a nezávislých, Senátorů 21 a KDU-ČSL chtějí koncem tohoto týdne napadnout ústavní stížností schválení takzvaného daňového balíčku. Podle Davida Smoljaka (STAN) prezident Miloš Zeman přijal zákon sporným způsobem. Naopak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pokládá prezidentův postup za ústavní. Změny související s daňovým balíčkem vstoupily v platnost 1. ledna.

„To, co se zákonem udělal pan prezident, přesahuje všechny představy, protože on s tím naložil úplně mimoústavně, on ho vlastně nechtěně vetoval, ale prohlásil, že ho nevetoval, čímž do toho vnesl totální chaos,“ řekl Smoljak. „Celý proces my považujeme za totálně neústavní,“ dodal senátor.

Na zákonu ale podle něj bylo špatně úplně všechno. Jako příklad uvedl, že byl přijat v noci bez jakékoli předchozí debaty, bez projednání ve výborech a bez analýz. Senátoři z klubu Starostů už koncem roku oznámili, že kvůli pochybnostem o správnosti postupu prezidenta jsou připraveni napadnout balíček u Ústavního soudu.

Postup prezidenta ale hájí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní hlava státu postupovala naprosto v souladu s ústavou. V dopise předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) prezident podle ministryně naprosto a najisto postavil svoji vůli.

„Rozhodně nedošlo k tomu, že by prezident republiky tento zákon vetoval, je to spíše politická hříčka a politická hra těch, kteří v tomto směru podávají stížnost. Vůle zde totiž byla vyjádřena opakovaně a veřejně,“ reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Daňový balíček vyšel ve Sbírce zákonů na Silvestra a v účinnost vstoupil od pátku 1. ledna. Zrušila se tak superhrubá mzda a místo ní začalo platit zdanění příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýšila se také roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun a snížila se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr. Schválená a platná podoba daňového balíčku znamená pro státní rozpočet výpadek příjmů v letošním roce 87,5 miliardy korun. Státní rozpočet schválený se schodkem 320 miliard korun s tím ale nepočítá.

Koncem roku vypukly kvůli balíčku spory. Prezident zákon nevetoval, ale ani nepodepsal. Nelíbí se mu, že daňová změna může podle něj prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu. Podle některých politiků i právníků je ale možné, že prezident formulací dopisu předsedovi sněmovny zřejmě omylem normu vetoval. Tím pádem by o ní měla znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Hrad ale trvá na tom, že prezident zákon nevetoval.