Novoroční oběd prezidenta s premiérem bude, i když platí nejvyšší stupeň rizika

Index rizika epidemie covidu-19 zůstává druhý den se 71 body ve čtvrtém stupni. Do něho se dostal v neděli po devíti dnech ve stupni nejvyšším, pátém. Současná opatření odpovídají pátému stupni právě od neděle. I přes zpřísněná opatření se bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) konat tradiční novoroční oběd s prezidentem, který je naplánovaný na neděli 3. ledna. Organizaci tradičního setkání v Lánech v době koronavirových nařízení kritizuje opozice.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

„Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsal Babiš.

Podobně se pro Deník N vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Protiepidemický systém PES to podle něj dovoluje, protože to je návštěva domácnosti. 

Podle opozice je novoroční oběd prezidenta s premiérem v rozporu s pravidly. „Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku,“ uvedl na Twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Podle epidemiologa a bývalého poradce ministra zdravotnictví Rastislava Maďara patří prezident i premiér ke zdravotně rizikovým skupinám, proto si jistě pohlídají, aby všichni byli čerstvě negativně testovaní. „Platí to i pro včera (v neděli) očkovaného předsedu vlády, protože den po aplikaci první dávky ještě s ochranou počítat nemůže,“ řekl Maďar.

Upozornil zároveň na opatření, která v pátém stupni rizika platí pro všechny. „Rodinní příslušníci premiéra s prezidentem homogenní skupinou pravděpodobně nejsou, bylo by lepší protiepidemické omezení respektovat a setkat se jen ve dvou,“ dodal Maďar.

Setkání bez rodin

Kvůli kritice se nakonec Babiš se Zemanem v Lánech setkají bez rodin. „S panem prezidentem jsem se domluvil, že se setkáme my dva, abychom dodrželi tradici. S rodinami se setkáme v lepších časech,“ řekl premiér televizi Nova.

Reprodukční číslo kleslo na 0,89. V neděli přibylo v tuzemsku 3732 případů koronaviru, pozitivních bylo 38,7 procenta testů. Potvrzených pozitivních případů bylo v neděli méně než na Štědrý den, ale více než v pátek a v sobotu. Rovněž proti minulé neděli je případů více. Podíl pozitivních případů stoupl z téměř 35 procent na 38,7 procenta. Počty testů ale o svátcích výrazně klesly. Zatímco ve středu bylo provedeno přes 39 tisíc testů, na Štědrý den už jen deset tisíc a v dalších dvou dnech kolem osmi tisíc. V neděli se počet testů opět přiblížil k deseti tisícům.

Pokud index rizika po poklesu v nižším stupni setrvá sedm dnů, měla by vláda posuzovat případné zmírnění opatření. Toto pravidlo má ale pouze orientační funkci.

V naprosté většině krajů je index PES na úrovni čtvrtého stupně od neděle. Ještě v sobotu byla většina krajů v pátém stupni. Moravskoslezský kraj se v pondělí vrátil do stupně pátého, protože si připsal čtyři body za zhoršení počtu nově nakažených seniorů nad 65 let na 100 tisíc obyvatel.

Tři kraje dělí od pátého stupně jeden bod, jde o Liberecký, Královéhradecký a Zlínský. Nejnižší je skóre nadále v Praze, která s 61 body zůstává na spodní hranici čtvrtého stupně.

V Ostravě stále nemají vakcíny, čekají je až na Silvestra

V Česku pokračuje očkování proti covidu-19, které odstartovalo v neděli. Od pondělního rána očkuje například břeclavská nemocnice. Začala i také Fakultní nemocnice v Brně. Ta kromě očkování zdravotníků hledá také vhodné pacienty, kterým by dávku podala. Část vakcín poskytla nemocnice jiným zařízením, jako nemocnicím města a domovům seniorů.

Do Moravskoslezského kraje vakcíny zatím ale nedorazily. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) to bude zřejmě až 31. prosince. „Všichni jsme čekali, že dnes dojdou první dávky vakcíny. Situace se ale změnila a vyvíjí se nepříznivě. Firma nedodá požadované vakcíny dnes ani zítra (v úterý),“ prohlásil Vondrák.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veroniky Plaché jde skoro o pět tisíc vakcín společnosti Pfizer. „V současnosti se počítá s tím, že až dorazí, pošlou dodávku vakcín do Ostravy,“ dodala Plachá.

Události: Většina nemocnic na vakcíny dál čeká (zdroj: ČT24)

Vakcíny zatím nedorazily ani do Ústí nad Labem. „Kdyby ještě dnes vakcíny ústecká Masarykova nemocnice převzala, očkování asi začne až v úterý, “ řekl hejtman ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Podle jeho slov údajně firma Pfizer změnila dodání.

Na první dodávku vakcín zatím čekají i v Plzeňském kraji. Nejdřív by měly dorazit do plzeňské fakultní nemocnice, která čeká 975 dávek v nejbližších dnech.

Firma Pfizer, která je spolu se společností BioNTech výrobcem první očkovací látky schválené pro použití v Evropské unii, informovala o tom, že dodávka do evropských států se zpozdila kvůli potížím s logistikou.

Další vakcíny proti covidu dorazí ve čtvrtek

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další dodávka asi 19 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 dorazí do Česka ve čtvrtek 31. prosince. Očkovací látka by měla směřovat i do nemocnic v krajích. Původně ji očekávaly už v pondělí a chtěly hned zahájit vakcinaci zdravotníků.

Podle lékařů a politiků je vakcinace jedinou cestou, jak se ze současné epidemické situace dostat a ochránit životy lidí.