Stát letos kvůli pandemii ušetří za slevy na jízdném téměř dvě miliardy

Události: Stát ušetřil za slevy na jízdném (zdroj: ČT24)

Stát letos oproti původním plánům ušetří skoro dvě miliardy korun za slevy na jízdném. České televizi to potvrdily resorty financí a dopravy. Stát poskytuje slevu 75 procent seniorům a studentům. Například Středočeský kraj, který nabízí ještě štědřejší bonus, ho od nového roku ruší.

Dopravci pod vlivem pandemie letos rušili část spojů. Menší zájem cestujících tak znamenal také menší nápor na rozpočet určený pro slevy na jízdném studentů a seniorů.

„Z předpokládaných necelých šesti miliard bychom se měli dostat, a to je teď ten nejaktuálnější rozpočet, který jsme upravili v průběhu roku, na čtyři miliardy,“ uvedl Karel Havlíček (za ANO), vicepremiér, ministr dopravy a průmyslu a obchodu. 

Podle údajů ministerstva financí se výdaje meziročně k 21. prosinci snížily skoro o dvě miliardy. Slevy chce vláda zachovat i dál. Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůrazňuje úspory hlavně pro seniory. „U mladší generace mi volá plno řidičů, že se to zneužívá a tak dále, ale za mě - máme to v programu, takže já bych to neměnil,“ řekl. 

Dlouhodobá kritika ze strany opozice

Slevy na jízdném dlouhodobě kritizuje část opozice. Ta chtěla převést peníze na ně určené mimo jiné na kulturu. To však během projednávání státního rozpočtu neprošlo.

„Jakmile nastupuje pravice v krajích, tak tam, kde ty slevy na jízdném byly - třeba ve Středočeském kraji, tak jsou velmi rychle rušeny. Je to možná vzkaz, jak to bude vypadat, až pravice nastoupí na centrální úrovni,“ poznamenal vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Středočeský kraj ještě doplácel těch zbývajících 25 procent, takže studenti a senioři jezdili úplně zadarmo. Jako ostatní kraje i obce se potýká s nedostatkem peněz a někde úspory hledat musíme,“ okomentovala záležitost hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Žádat o proplacení mohou senioři a studenti ve středních Čechách do konce roku. Právě studenti tuto možnost využívali daleko více. Podle vedení kraje si tak o pomoc mohli žádat i ti, kteří to nepotřebovali.

„Byl to krok, který znamenal jenom populistické gesto, které ve výsledku stálo daňové poplatníky ve Středočeském kraji víc peněz na administraci,“ uvedl místopředseda ODS a náměstek hejtmanky Středočeského kraje Martin Kupka. Sněmovní opozice volá i po zrušení celostátních slev na jízdném. Systém totiž označuje za černou díru.