Senátní výbor vyzval vládu, ať vyřadí z tendru na dostavbu Dukovan Rusko a Čínu

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost vyzval vládní kabinet Andreje Babiše (ANO), aby nepřipustil účast Ruska a Číny v soutěži o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany – a to ani jako součást společných projektů či konsorcií, zejména v roli dodavatele reaktoru.

„Je nežádoucí, aby se na strategické stavbě jaderného bloku podílely společnosti s účastí států, které přistupují k zemím NATO jako k nepřátelským nebo jejichž představitelé jsou na sankčním seznamu EU,“ uvedl výbor.

Zástupci horní komory v dokumentu konstatovali, že Bezpečnostní strategie státu z roku 2015 výslovně uvádí povinnost vlády zajistit energetickou bezpečnost tak, aby projekty „nepředstavovaly hrozbu jejich zneužití při prosazování hospodářských a politických zájmů cizí moci na úkor Česka“.

Výbor současně připomenul, že Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výročních zprávách už víc než deset let pravidelně přináší informace o pokusech Ruské federace ovlivnit rozhodování Česka v oblasti energetiky a že Čína je v této souvislosti uvedena ve výroční zprávě BIS za rok 2017.

Senát usnesení výboru projedná ve středu

Doporučení výboru, kterému předsedá senátor Pavel Fischer (nezávislý), projedná horní komora ve středu. Výbor chce, aby Senát apeloval na vládu v otázkách priorit zadávání budoucí jaderné zakázky. 

Kabinet hnutí ANO a ČSSD by měl za prioritu považovat „bezpečnost Česka, včetně energetické bezpečnosti“, kterou by měl nadřadit nad „ekonomické výhodnosti staveb a projektů“. Vláda by podle výboru neměla Rusko a Čínu do soutěže vpustit ani v roli subdodavatelů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedle Ruska a Číny se o zakázku uchází USA, Francie a Jižní Korea

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Možnou účast Ruska a Číny v tendru dlouhodobě kritizuje část opozice. Té už ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) slíbil, že se pokusí najít shodu; sám za nejpřijatelnější považuje tu variantu, kde by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích, ale nebyly by vůdčí, a zbylí členové by byli z Evropské unie a NATO.