Nejohroženější pracovníci, senioři a samoživitelé se budou moct přihlásit o psychoterapii zdarma

Nejvíce ohrožení pracovníci, rodiče samoživitelé, senioři nebo lidé s minimálními příjmy mohou využít psychoterapeutické pomoci zdarma. Požádat o ni mohou prostřednictvím portálu Psychoterapie.cz. Nezisková organizace #delamcomuzu jim zprostředkuje 12 terapeutických sezení zdarma on-line nebo po telefonu. Ve zkušební verzi spouští portál již tento týden, naplno koncem listopadu.

V projektu je zapojeno přes 700 psychoterapeutů. Portál funguje jako katalog psychoterapeutů, lidé si v něm mohou terapeuta vybrat například podle jeho odborného zaměření, sympatií a případně dojezdové vzdálenosti.

„Zájem o psychoterapii v posledních týdnech opět hodně narůstá a v příštích týdnech očekáváme ještě větší nápor, proto jsme se rozhodli pokračovat v projektu z jara,“ vysvětlil České televizi Pavel Pařízek, který založil projekt #delamcomuzu letos na jaře.

Psychoterapie se bude realizovat zatím on-line, případně po telefonu, protože do konce nouzového stavu 20. listopadu není možné dělat terapie osobně. Pokud se to změní, bude to možné i tímto způsobem.

Organizace #delamcomuzu vznikla na jaře v době první vlny koronavirové krize. Zapojení psychoterapeuti zdarma pomáhali lidem, kteří se dostávali kvůli stresu z krizové situace do psychických potíží. Zatímco na jaře šlo primárně o krizové intervence, tedy spíše jednorázové pomoci, nyní chtějí nabídnout dlouhodobější práci s klienty.

Pomoc je primárně určena lidem, kteří by si ji nemohli finančně dovolit. Protože také psychoterapeuti potřebují za práci zaplatit, vyhlásila organizace veřejnou sbírku prostřednictvím crowdfundingového portálu Donio. Ve sbírce se od pátku zatím vybralo několik tisíc korun. „Chceme dostat psychologickou pomoc mezi co nejvíce lidí, kteří ji potřebují a nemohou si to dovolit,“ řekla České televizi mluvčí projektu Jana Dolejšová.