V České Lípě obhájil senátorské křeslo Jiří Vosecký

Exstarosta obce Okrouhlá Jiří Vosecký (STAN+SLK) bude pokračovat na postu senátora za Českou Lípu. Ve druhém kole senátních voleb získal skoro 53 procent hlasů. Porazil tak starostu obce Kravaře Víta Vomáčku (za ODS), který přesvědčil 47 procent voličů.

Jiří Vosecký je v současnosti v horní parlamentní komoře místopředsedou mandátového a imunitního výboru, stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a členem výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Dvacet let se pohyboval v komunální politice. Byl starostou obce Okrouhlá, předtím také místostarostou.

V letech 2008 až 2014 byl místopředsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které zakládal. Je vyučený strojní zámečník a strojník sklářských automatů. Stál u zrodu organizace Euroregion Nisa. 

Do druhého kola senátních voleb postoupil Vosecký s téměř 30 procenty hlasů. Vomáčka, který kandidoval v České Lípě do Senátu poprvé, získal 15 procent. Účast voličů letos v prvním kole byla 31,7 procenta. Ve druhém pak nedosáhla ani na 12 procent.

Vosecký, kterého zamrzela nízká volební účast, chce nyní navázat na svoji dosavadní práci v Senátu. „Chci pokračovat v započaté práci, jsou tam rozdělané poměrně výrazné projekty,“ uvedl. Zmínil sociální věci a hlavně dopravu. „Jestli chceme rozvoj Českolipska a Libereckého kraje na Prahu z druhé strany, tak je potřeba udělat inteligentní dopravní napojení. To je nejdůležitější pro rozvoj do budoucna, tomu se chci věnovat,“ dodal.

Vomáčka porážku uznal. „Ti, kteří přišli k volbám, zaslouží jedničku. Nízká účast mě mrzí, ale zkrátka, tak to dnes funguje, je to demokratická volba,“ uvedl. Zklamán byl ale tím, že nedokázal k volbám přivést víc voličů. „Bylo mým cílem Českou Lípu trochu aktivizovat, což se mi nepodařilo,“ dodal. 

V obvodu číslo 36, který zahrnuje Českolipsko a část Liberecka a Mělnicka, letos o post senátora usilovalo deset kandidátů. V roce 2014 jich bylo o jednoho méně. Tehdy funkci obhajoval senátor ČSSD Karel Kapoun, ve druhém kole ho ale porazil Jiří Vosecký, kterého nominovali Starostové pro Liberecký kraj. Ten získal v druhém kole 59 procent hlasů. K urnám přišlo v roce 2014 v prvním kole 31 procent voličů, ve druhém pak 12 procent.

Do senátních voleb na Českolipsku letos svého kandidáta vyslala většina parlamentních stran s výjimkou hnutí ANO. Na funkci senátora kandidovalo několik starostů. Například starosta Vrchovan Jaroslav Křupala (ČSSD) nebo starosta Provodína Jiří Štěrba (Trikolóra). Komunisté podpořili kandidaturu někdejšího starosty Ralska Miloše Tity.

O post senátora se ucházel také českolipský podnikatel Petr Jeník (Piráti), podnikatel Libor Křenek (SPD). Společného kandidáta postavily na Českolipsku TOP 09, KDU-ČSL a SEN 21, byl jím ředitel jedné z českolipských škol Libor Šmejda.

Za místní uskupení kandidoval Petr Skokan (SPOLEHNUTÍ), který byl v minulosti starostou České Lípy, hejtmanem Libereckého kraje i poslancem. Jako nezávislý kandidát o post senátora usiloval právník Jan Riedl.