Je jediným, kdo byl v prvním kole zvolen do Senátu. Jsem rád, že si lidé všimli, jak pracuji, řekl Linhart

Zbyněk Linhart hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Hned v prvním kole letošních senátních voleb byl jako jediný ze všech kandidátů zvolen Zbyněk Linhart (za STAN). Je tak prvním senátorem, který letos svůj post obhájil. Kandidoval také na sedmém místě kandidátky do zastupitelstva Ústeckého kraje a díky preferenčním hlasům postoupil z prvního místa. V Interview ČT24 zhodnotil letošní volby i práci současného vedení Ústeckého kraje.

Linhart obhájil svůj post hned v prvním kole teprve jako třináctý v historii. „Těžko se odhadovaly nálady, obzvlášť v této době, jak lidé půjdou k volbám, jaké jsou nálady ve společnosti, jak budou volit. Moc jsem o tom neuvažoval, ať už v senátních, nebo krajských volbách. Nechal jsem se překvapit, naštěstí příjemně,“ řekl. 

V prvním kole senátních voleb získal téměř 53 procent hlasů. „Jsem rád, že si lidé všimli, že šest let pracuju, že se snažím dělat maximum, co je v moci senátora,“ uvedl. 

Linhart letos kandidoval jako nestraník za koalici STAN a Starostové pro Liberecký kraj. „Šluknovsko historicky náleželo Libereckému kraji, takže hodně spolupracujeme s Libereckým krajem,“ řekl s tím, že region má trochu blíž k Libereckému kraji. „Jsme ale součástí Ústeckého kraje,“ dodal.

Nižší volební účast

Zkušenost z komunální politiky považuje za nezastupitelnou. „Každý má začít odspoda, to platí i o politice. Já si myslím, že je dobře, když takto člověk postupuje, a mně se to hodně vyplatilo. Já nežiju v oblacích, když jsem tady v Praze, tak na věci nahlížím právě pohledem toho regionu,“ uvedl.

Volební účast v severozápadní části republiky byla mnohem nižší než ve zbytku Česka. Linhart v souvislosti s tím mluvil o tom, že úpadek severozápadu trvá už asi třicet let, a to má podle něj sociopatologické důsledky. „To souvisí potom i s politikou a s volbami, nízkou účastí ve volbách, jak ti lidé tam volí a tak dále,“ řekl. 

Linhart momentálně zastává více funkcí, kromě senátora je i předsedou obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, místostarostou Krásné Lípy a nově i krajským zastupitelem. Na otázku, zda si nechá všechny, odpověděl, že má jenom jednu placenou funkci. 

Velká pasivita Ústeckého kraje

Linhart komentoval i výsledek krajských voleb v Ústeckém kraji. Za neúspěchem KSČM a ČSSD vidí nespokojenost voličů s tím, jak vedení kraje uplynulé čtyři roky vládlo. „Viděl jsem to, jak krajská správa nezvládá tu svoji roli, jak na rozdíl od Moravskoslezského kraje neumí připravovat projekty na toto i budoucí plánovací období do Evropských fondů. U nás to byla velká pasivita,“ řekl. 

Podle Linharta ale není v silách Senátu zajistit pro daný region přísun peněz. Uvedl, že v Poslanecké sněmovně leží několik návrhů zákona na změnu rozpočtového určení daní, podle něj ale není zájem ve sněmovně tyto návrhy projednat. 

Výměna šéfa horní komory?

Na otázku, zda by si v případě posílení STAN v Senátu klub nárokoval funkci předsedy horní komory Linhart řekl, že je potřeba počkat si na výsledky druhého kola senátních voleb. „Současný předseda Miloš Vystrčil (ODS) tu práci dělá podle mě dobře, je extrémně pracovitý, vnímavý, a já bych na tom nechtěl nic měnit,“ řekl. 

Odmítl ale prozradit, zda má v politice na celostátní úrovni blíž k Pirátům nebo k ODS. Zopakoval, že je nestraník, a případná partnerství jsou tak na vedení strany. „Ono je to spíš o tom, co chceme dělat, než jak se slučovat a proti čemu se vymezovat,“ dodal.