Vojtěch představoval jeden z lepších článků Babišovy vlády. Premiérův projev byl spíše PR, míní poslanec Třešňák

Události, komentáře: Vojtěchova rezignace a projev Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Podle poslance Petra Třešňáka (Piráti) byl bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch jedním z lepších článků vlády premiéra Andreje Babiše (oba za ANO). Zákonodárce řekl, že dosavadní ministr se kromě chyb v postupu vlády proti koronavirové pandemii zasloužil i o mnoho pozitivních změn – jako třeba elektronizaci českého zdravotnictví nebo novelizaci klíčových zákonů. Třešňák to uvedl v pořadu ČT Události, komentáře, ve kterém vystoupil společně s místopředsedou ODS Martinem Kupkou, lídrem SPD Tomiem Okamurou a ministrem průmyslu, obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO).

„Byl by dobrým ministrem, kdyby nebyl v Babišově vládě. V mnoha věcech a názorech jsme s ním nesouhlasili, v některých z nich jsme ale souzněli,“ řekl poslanec Třešňák.

Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí ráno oznámil svoji rezignaci, jeho místo v čele resortu od úterý přitom zaujme Roman Prymula (za ANO), který v květnu odešel z funkce ministerského náměstka pro zdravotní péči. V posledních měsících byl vládním zmocněncem pro výzkum ve zdravotnictví.

Třešňák k tématu rovněž dodal, že pirátská strana Vojtěchovu rezignaci nežádala. Poslanec v pořadu okomentoval i pondělní projev předsedy vlády, ve kterém se Babiš mimo jiné také omluvil za mylný postup vlády v létě při rozvolňování protikoronavirových opatření. 

Prohlášení podle Třešňáka ukázalo, že komunikace předsedy vlády byla „spíše PR“. „Až do současné doby se řídila názorem veřejnosti než odborníků. To je jeden z důvodů, proč došlo k výměně ministra zdravotnictví,“ řekl Třešňák.

Kupka: Přiznání chyby je zvláštní krok

Babišův projev v pořadu okomentoval i místopředseda ODS Martin Kupka, podle kterého je přiznání chyby ze strany stávajícího předsedy vlády neobvyklé. „U pana premiéra jsme zvyklí, že všechno hází na ostatní. Tady to ale vypadá, že opravdu přiznává chybu, což je zvláštní krok,“ řekl Kupka.

Premiérovo prohlášení v pořadu zkritizoval Tomio Okamura. „To, že někdo řekne, že se nechal unést svými pocity, tak lze říct, že se jednalo o politická rozhodnutí a ne rozhodnutí odborníků. Nelze si brát jako rukojmí sedm milionů občanů, protože se pan premiér nechal unést,“ uvedl Okamura.

Vojtěch vyčistil resort od kmotrů a zainteresovaných skupin, myslí si Havlíček

Šéf resortů průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček v pořadu na adresu exministra zdravotnictví pronesl, že Vojtěch je charakterní a slušný člověk, který šel do vedení ministerstva zdravotnictví s poctivými úmysly.

„Vyčistil ministerstvo zdravotnictví od všech kmotrů a zainteresovaných skupin, zaváděl elektronizaci a vyrovnal se s první vlnou pandemie tak, že jsme první poločas ustáli dobře,“ dodal Havlíček. Premiérův projev podle něj byl konstatováním faktů a popisem situace, do které se Česko dostalo.

„Všichni jsme uvolnili otěže obezřetnosti, a to nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Otázka je, zdali se tomu dalo zabránit, podcenili jsme to všichni,“ míní Havlíček.