Zeman se s Rafajem setká příští týden ve středu, vláda Hradu navrhuje odvolání

Prezident Miloš Zeman se s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem setká ve středu v Lánech. Vláda chce, aby Zeman Rafaje odvolal. Premiér Andrej Babiš (ANO) s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem (ČSSD) proto byli v úterý za prezidentem v Lánech. Své stanovisko k vládnímu návrhu chce Zeman sdělit až po schůzce s Rafajem.

Schůzka s předsedou ÚOHS se podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka uskuteční ve středu ve dvě hodiny odpoledne v lánském zámku. Zeman bude s Rafajem mluvit o kabinetním plánu jeho konce v čele úřadu. Lídři koaličních stran se na tomto postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání ale rozhoduje po návrhu vlády prezident.

Vysvětlit svůj postoj Zemanovi přijeli Babiš s Hamáčkem v úterý. Babiš řekl, že prezident jejich argumenty vyslechl a své stanovisko sdělí po setkání s šéfem ÚOHS. Rafaj pro své odvolání důvod nevidí a možnost promluvit si s prezidentem vítá.

Rafaj je před koncem mandátu

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance ČSSD jmenoval v červnu 2015. Za necelý rok tak Rafajovi vyprší druhý šestiletý mandát, znovu už jmenován být nemůže.

Zeman se loni na jaře zastával Rafaje v souvislosti s policejním zásahem na ÚOHS kvůli údajnému ovlivňování tendru na výběr dálničního mýta. Uvedl, že důvodem k jeho odchodu by měl být až pravomocný rozsudek. Kromě tendru na výběr mýta se o Rafajovi v poslední době mluvilo v souvislosti i s dalšími kauzami.

Středeční schůzce prezidenta s Rafajem bude předcházet pravidelná večeře hlavy státu s premiérem Babišem. Podle Ovčáčka se uskuteční v pondělí o půl sedmé večer. Oba politici se scházejí přibližně jednou měsíčně.