Prezident Zeman zváží odvolání šéfa antimonopolního úřadu Rafaje, setká se s ním příští týden

Události: Zeman zváží odvolání Rafaje (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se setká s předsedou ÚOHS Petrem Rafajem. S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže přišli v úterý za prezidentem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Zeman si chce vyslechnout obě strany a jejich argumenty a pak rozhodne o odvolání.

„Pan prezident to nekomentoval, vyslechl si naše argumenty a potom nám dá svoje stanovisko,“ popsal schůzku premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodů pro odvolání Rafaje je podle něj více. Zmínil například rozhodnutí Krajského soudu v Brně v neprospěch antimonopolního úřadu ve sporu s Ústeckým krajem.

Úřad zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup 161 nových autobusů Scania a Zliner za více než miliardu korun. Po úterním rozhodnutí soudu teď bude muset Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rámcové smlouvy na nákup autobusů posoudit znovu.

„Opakovaně tvrdím, že není důvod pro mé odvolání a uvítám příležitost vše objasnit panu prezidentovi, jestliže budu na vzájemné setkání pozván. Doufám, že se situace rychle vyřeší a úřad bude mít konečně klid na práci,“ uvedl v úterý sám Rafaj.

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance ČSSD jmenoval v červnu 2015. „Mandát pana Rafaje končí za nějakých deset měsíců, ale ten úřad potřebuje restart a bylo by podle nás lepší, kdyby se to vyřešilo rychleji,“ okomentoval schůzku ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Pochybnosti okolo Petra Rafaje

Lídři koaličních stran se na postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání rozhoduje po návrhu vlády prezident.

Události komentáře - Šéf ÚOHS Rafaj v ohrožení (zdroj: ČT24)

K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký a Liberecký kraj. Souhlas s jeho odvoláním vyjádřili i poslanci ODS, KSČM nebo TOP 09.

Rafaj v červenci uvedl, že respektuje pravomoc vlády navrhovat jeho odvolání, ale nedomnívá se, že by byly splněny podmínky stanovené zákonem. Podle toho může být odvolán tehdy, pokud nevykonává funkci déle než šest měsíců, nebo narušuje závažným způsobem důstojnost funkce, nezávislost či nestrannost úřadu.

V souvislosti s Rafajem se v médiích v poslední době hovořilo o několika případech. Loni v březnu policie zasahovala na antimonopolním úřadu kvůli tendru na výběr mýta. Letos v červnu server Aktuálně.cz upozornil na to, že Rafaj užívá byty napsané na firmu Alexandra Čuby z ČSSD. Podle IHNED.cz a Aktuálně.cz se policie zajímá i o Rafajovy schůzky s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL).