Testy mají také určit, kolik v sobě kdo nosí viru, říká senátor a kritik povinných roušek Jan Žaloudík

Jan Žaloudík v Interview ČT24: „Co bylo, byla velká hysterie. Nakonec se dopracujeme k tomu, že si máme vzít roušku a umýt si ruce.“ (zdroj: ČT24)

Považovat za zásadní hrozbu civilizace nový typ koronaviru, respektive jím vyvolanou nemoc covid-19 považuje senátor a bývalý ředitel Masarykova onkologického institutu Jan Žaloudík (za ČSSD) za omyl – zvláště v situaci, kdy je podíl těžkých případů a úmrtí na celkovém počtu nakažených velmi nízký. V Interview ČT24 dal najevo, že by ani pozitivní test na covid-19 nepovažoval za důvod k izolaci nakaženého, volá po tom, aby se hodnotilo také množství viru v organismu.

„Pozitivita na covid ještě neznamená, že kvůli tomu budu zavírat společnost. (Test) PCR se má dělat kvantitativně, protože taška jablek a vagon jablek jsou dvě různá množství jablek. Je potřeba vidět, kolik viru v kom je a jestli má nějaké příznaky,“ řekl senátor a onkolog Jan Žaloudík, který se netají přesvědčením, že některé kroky učiněné vládou během pandemie považuje za přehnané.

„Proč se zaměřujeme takto dramaticky na tento virus, kde máme 400 mrtvých za půl roku?“ poznamenal. Zároveň však připustil, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) musí vycházet z rad odborníků, přičemž však „odborníků na covid není moc vychováno, protože jsme v tom poprvé“.

Kritický je někdejší děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity také k rouškám. Zdůraznil, že není možné považovat je za rozhodující a absolutní nástroj ochrany před virovou nákazou. „Nenapadám roušky. Napadám víru v roušky jako zásadní řešení problému. Ptám se, proč naši epidemiologové neřešili ty věci v letech minulých,“ poukázal Žaloudík s odkazem na to, že roušky se nezačaly nosit kvůli spalničkám, příušnicím ani kvůli každoroční chřipce.

Ministrovi rádci podle něj sázejí na roušky hlavně proto, že nijak zvlášť neškodí. „Chtějí mít jistotu, je tam zodpovědnost, trošičku alibismu. Když zavedete roušky, nic nepokazíte, protože když onemocnění nepřijde v nějaké větší míře, tak se řekne, že je to zavedením roušek, když se to objeví v Horní Lhotě, tak se řekne, že je to proto, že tam nedodržovali a je to důvod pro další opatření,“ uvedl.

Zároveň pro dokonalou ochranu před prostředím nabídl jiný prostředek: „Kdyby chtěl být někdo hodně utěsněn, máme ještě sklady plynových masek.“

Že by nošení roušek bylo zcela bez nežádoucích účinků, však Jan Žaloudík také zpochybnil. „Zkuste si dát na výfuk automobilu na chvilku roušku. Potom si ji za prvé zanalyzujte, co v ní bude, a za druhé zkuste, jak vám to auto pojede,“ připodobnil.

Ministr Adam Vojtěch ve čtvrtek změnil nedávno vyhlášené opatření, podle kterého budou od 1. září na některých místech roušky povinné. Z povinnosti vyňal restaurace, obchody a také školní chodby, ponechal ji ve veřejné dopravě či na úřadech. Od opozice za to čelil kritice z nekoncepčnosti i výzvám k rezignaci.

Jan Žaloudík se však k opozičním politikům nepřipojil. „Já mám pana ministra Vojtěcha rád. On je mezi mlýnskými kameny. Musíme brát mezinárodní kontext, situaci ve světě, která je také zvláštní. Myslím, že dělá, co může,“ soudí senátor reprezentující v horní komoře menší vládní stranu.

Míní přitom, že „situace bude úplně stejná, když ho nahradíte kýmkoliv“. Přesto i Žaloudík má ke způsobu vyhlášení a změně nařízení výhrady. „Já bych si to rozvážil, projednal bych to a vyhlásil opatření třeba koncem září. Nevidím důvod, proč tak rychle,“ doporučil.