EK podle Dostálové schválila notifikaci na program COVID lázně. Zhruba 120 tisíc lidí čeká na možnost uplatnit voucher

Otázky Václava Moravce: Kam s lázeňskými vouchery (zdroj: ČT24)

Evropská komise v pátek schválila notifikaci na program COVID lázně. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) to řekla ministryně pro místní rozvor Klára Dostálová (za ANO). Přijít by podle ní měla na začátku příštího týdne. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní a šéfa lázní Jáchymov a Luhačovice Eduarda Bláhy ale zhruba třetina ze 120 tisíc lidí, kteří si poukaz na pobyt v lázních stáhli, nebude mít možnost ho uplatnit. Lidé podle Dostálové dosud využili přes pět tisíc poukazů.

Voucher si doposud stáhlo zhruba 126 tisíc lidí. Kvůli limitu počtu přijatých poukazů ale mnohé lázně dočasně zastavily jejich příjem. Na uplatnění svého poukazu stále čeká zhruba 120 tisíc lidí. Podle Dostálové by se měla situace brzy zlepšit.

„Předpokládáme, že mnoho lázní znovu zahájí proces s těmi vouchery, protože je limitovala ať už veřejná podpora, tak kapacita lázní,“ řekla.

O uplatnění voucheru podle ní bude potřeba debatovat s konkrétními lázněmi. Dostálová také upozornila, že voucher není zamýšlený jen pro letní měsíce, ale platí až do konce letošního roku. O dalším prodloužení programu její resort jedná.

Dostálová nicméně uznala, že ministerstvo enormní zájem o vouchery překvapil. „My jsme tak obří boom nečekali, protože lázně ke konci června hlásily velké propady, samozřejmě největší problémy i dnes má západočeský trojúhelník,“ konstatovala.

Na vouchery se pohlíží jako na dotace. Komplikuje to administrativu, upozornil Bláha

Program podle Bláhy funguje dobře zejména právě u menších lázní na Karlovarsku. Pro větší komplexy je ale spíše komplikací. „Na poslední chvíli, týden před spuštěním projektu, přišlo rozhodnutí z ministerstva pro místní rozvoj nebo obecně ze státní správy, že ten program naplňuje charakteristiku veřejné podpory,“ řekl Bláha.

Na každé poskytnutí voucheru se podle něj začalo pohlížet jako na přijetí dotace, což celou administrativu programu velmi zkomplikovalo. „Pro nás se ten program pak stal jakousi černou můrou.“

Bláha také nevěří v uplatnění všech doposud vybraných voucherů. Nevyužitá podle něj zůstane zhruba třetina. 

Dostálová v reakci na to v pořadu Otázky Václava Moravce uvedla, že pokud lázně o podporu nemají zájem, může se seznam míst pro uplatnění voucherů rozšířit například na větší města, jako je Praha nebo Brno.

Polčák: Podpora měla být odstupňována. Nabídka měla směřovat k nemocným a seniorům

Program COVID lázně rovněž kritizoval předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN). „Mám pocit, že se mnozí těšili do lázní, a namísto toho, že tam pojedou, se ta doba změnila v noční můru, v telefonování hotelům,“ konstatoval. „Je to dobrý nápad, který se ale jako obvykle zvrtnul, a myslím, že mohlo být uděláno daleko víc.“

Podle Polčáka měla být také podpora odstupňována – nejprve měla nabídka směřovat k nemocným, seniorům nebo samoživitelkám. „Protože oni dnes zjišťují, že by chtěli jet do lázní, ale není kam,“ dodal.

„To, co nastavilo ministerstvo, je symptomem nefunkční celé státní správy, která je v jakési krizi a není schopná administrovat základní pomocné balíčky,“ doplnil Petr Leyer, právník Transparency International, který byl dalším hostem pořadu. „Ta myšlenka nemusí být špatná. Nicméně pak ta skutečná administrace je jedna krize za druhou, které se opakují. Ale to je pořád ten lepší případ,“ řekl.

Leyer spatřuje větší riziko korupce a netransparentnost v jiných programech, například v dotaci reklamy na dovolenou v Česku v médiích, na internetu a billboardech, kterou v současnosti ministerstvo pro místní rozvoj připravuje.

Finance na program se navýší na 800 tisíc eur na žadatele

Program COVID lázně byl oficiálně spuštěn 1. července. Voucher na slevu čtyři tisíce korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince si lidé mohou stáhnout na portálu Kudyznudy.cz nebo ho mohou vygenerovat přímo v lázeňských zařízeních.

Kvůli limitu počtu přijatých poukazů mnohé lázně dočasně zastavily jejich příjem. Podniky zatím musejí postupovat podle podpory de minimis, která má limit 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu korun). Po udělení notifikace se na program bude vztahovat dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou mohou žadatelé čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800 tisíc eur (asi 21,3 milionu korun).

Dostálová by ráda předložila stavební zákon vládě 24. srpna. Polčák ho označil za hybrid

Ministryně Dostálová se v pořadu Otázky Václava Moravce vyjádřila i k novému stavebnímu zákonu. Ten by ráda předložila vládě v  pondělí 24. srpna. Legislativní rada vlády před víkendem po dvoudenním jednání doporučila kabinetu upravené znění návrhu zákona schválit.

„Není tam nic zásadního, co bychom nedokázali vysvětlit, jde už jen o terminologická upřesnění. Mám tím pádem jistotu, že to toho 24. srpna můžeme předložit,“ uvedla Dostálová.

Zákon by měl podle plánu vlády platit od jara 2021. Kabinet si od něj slibuje výrazné urychlení a zjednodušení povolování staveb. Účinnost by měla postupně nabíhat do poloviny roku 2023. Vládní legislativci v červnu návrh ministerstvu vrátili „k dopracování zejména některých institutů a procesních i jiných úprav, které zároveň nebylo možno dořešit či konkrétně naformulovat přímo při projednávání“.

Stanislav Polčák označil v OVM předkládaný zákon za hybrid. „Nám strašně vadí, jak dopadlo vypořádání ohledně toho, jaké úřady zůstanou v obcích. Protože ono se říká krásně – byla dohoda se Svazem měst a obcí, že zůstanou stavební úřady v obcích. Ale ony tam zůstanou jen ve velmi malé podobě,“ uvedl. Podle Dostálové ale nejsou obecní stavební úřady záchrannou službou, to znamená, že není potřeba dojezdová vzdálenost 20 minut.