Počítejme do tříděného odpadu i domácí komposty, navrhuje opozice. Pomůže to prý menším obcím

Události: Poslanci budou rozhodovat o bioodpadu (zdroj: ČT24)

Nechť se do tříděného odpadu počítá i domácí kompostování, navrhuje opozice. Pomohlo by to menším obcím, které by díky tomu splnily povinnou míru třídění a nemusely by platit vyšší sazbu za skládkování. Ministerstvo životního prostředí ale takovou úpravu zákona o odpadech odmítá a plánuje situaci řešit jinak.

Cenný přírodní materiál často končí bez užitku v popelnici nebo kontejneru. Nejde přitom pouze o listí nebo posekanou trávu, zkompostovat se dá skoro všechno, co zbyde na zahradě nebo v kuchyni.

Jenže zdaleka ne všichni bioodpad třídí. Tam, kde lidé mají zahradu, to není problém. Složitější situace je v bytech, ale i tam se nabízí řešení. „Základem je, aby obce podporovaly i třídění biomateriálu v domácnostech. K tomu jsou pak dobré veškeré košíky, které jsou odvětrávané,“ radí předseda spolku Ekodomov Tomáš Hodek.

„Když to budeme cpát do černých popelnic, budeme platit víc peněz, bude to končit na skládkách a ochuzujeme se o materiál, který se může vrátit do půdy a může nám pomoci, aby v České republice byla voda,“ upozorňuje Hodek.

S větší mírou třídění počítá nový zákon o odpadech

Konkrétní údaje se lokálně liší, ale obecně bioodpad tvoří zhruba 20 až 40 procent hmotnosti obsahu černých popelnic na směsný odpad. Jestli se má víc třídit, a veškeré předpisy s tím počítají, tak právě v tom, co se vyhazuje z kuchyní a zahrad, jsou velké rezervy.

S větší mírou třídění počítá i nový zákon o odpadech, který čeká na finální projednání v Poslanecké sněmovně. Podle jednoho z pozměňovacích návrhů by se do vytříděného odpadu měl počítat i ten, který lidé zkompostují doma, a nejen ten ve speciálních popelnicích.

„Aby se toto množství bioodpadu hodnotilo nějakým paušálním způsobem, aby to lidé mohli nechat doma, ale zároveň u obce toto bylo zohledněno,“ vysvětluje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Takovou úpravu ministerstvo životního prostředí odmítá, prosadit chce ale jinou. Místo procenta třídění by se sledovalo množství odpadu na skládkách u jednotlivých obcí. „Touto konstrukcí zajistíme i to, že se například domácí kompostování může zohlednit, protože se díky tomu snižuje množství odpadu,“ popisuje ředitel odboru odpadů ministerstva Jan Maršák.

Rozhodne ale až hlasování ve sněmovně. K zákonu, který kromě bioodpadu počítá s koncem skládkování, by se poslanci měli vrátit na podzim.