Dohoda je úspěch, shodli se europoslanci. Podle Jourové se jedná o šanci modernizovat evropskou ekonomiku

Jourová, Havlíček, Telička a Vondra hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Úterní dosažení dohody na summitu EU je pozitivní zprávou. Shodli se na tom europoslanci s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou (ANO) a vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) v Událostech, komentářích a Devadesátce. Krize podle Jourové ukázala, že členové Unie jsou si partnery, kteří si jsou schopni vzájemně pomáhat.

Bruselská jednání o pomoci evropským ekonomikám dospěla do cíle. Lídři členských zemí Unie v úterý ráno – po čtyřech nocích debat – dospěli k dohodě o rozdělení peněz na obnovu po koronavirové krizi. Státy budou moct čerpat až 750 miliard eur.

Téměř 400 miliard budou tvořit granty a do Česka půjde z téhle částky něco přes dvě procenta. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla země podpořit automobilový průmysl, investovat do zdravotnictví a digitalizace.  

Jourová: Dobrá dohoda v pravou chvíli

„Je to dobrá dohoda v pravou chvíli,“ shrnula místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věra Jourová (ANO) v Událostech, komentářích. „Na tom všem je důležité, že to není jenom sebezáchovná akce, protože teď potřebujeme peníze do opravy toho, co napáchal koronavirus. Je to zároveň šance modernizovat evropskou ekonomiku a dostat se na vyšší úroveň,“ dodala.

Pandemie podle Jourové ukázala, že země Evropské unie jsou si partnery, kteří jsou schopni si vzájemně poháhat. „ A to je vidět i na této dohodě,“ dodala. 

Andrej Babiš vyjednal maximum možného, domnívá se přitom místopředsedkyně EK. „Vyjednal zásadní navýšení v kohezní politice – to mě i samotnou překvapilo, protože tam jsem moc prostoru neviděla… a i v balíku na obnovu je tam navýšení díky tomu, že se změní kritéria pro výpočet národní částky,“ řekla. Něco se podle ní naopak ztratilo ve fondu na přeměnu hospodářství na zelené hospodářství. „To byl schodek, který se sice vytvořil, ale dá se nějakým způsobem nahrazovat z jiných fondů,“ dodala.

Vondra: Babiš jako vyjednavač zcela selhal

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) si ale naopak český premiér na summitu dobře nevedl. „Samozřejmě ta hra má své vítěze a poražené, když se škrtá, a já se domnívám, že premiér Babiš jako vyjednavač zcela selhal,“ uvedl.

Že se podařilo dosáhnout dohody je však pozitivní, domnívá se Vondra. „Je samozřejmě dobré, že se Evropská unie byla po čtyřech dnech maratonu byla schopná dohodnout na rozpočtu,“ domnívá se. „Kdyby schopná nebyla, tak je to strašná zpráva pro finanční trhy, ale trvalo to čtyři dny – historický rekord – čili ukazuje se, že Britové jsou pryč, ale nalézat shodu je stále těžší,“ poznamenal dále. 

Události: Summit evropských lídrů (zdroj: ČT24)

Havlíček: Čísla mluví jasně

Podle ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) ale čísla mluví jasně. „Je to nad očekávání přibližně sto miliard korun, což jsme se domnívali, že jsme schopni vyjednat, což je super,“ řekl.

„Velmi důležité je, že můžeme pětadvacet procent zdrojů přesouvat z různých fondů v rámci národního prostředí, což je o pět procent víc, než mají všechny země,“ řekl mimo jiné k závěrům summitu Havlíček. „Kdyby nám někdo před čtyřmi dny řekl, že přijedeme s tímto výsledkem, byli bychom maximálně spokojeni,“ ocenil výsledky vyjednávání.

Telička: EU vyšla ze summitu posílená

„Summit přinesl několik pozitivních zpráv,“ domnívá se bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (Hlas). „Zaprvé, Evropská unie vyšla z této krize a tohoto summitu posílená, a to nejen politicky. Zároveň je připravena generovat robustní finance k rychlé pomoci potřebným,“ uvedl Telička.

Dodal že současně jsou tam některé kondiciality, které budou tlačit na členské státy, aby reformovaly, restrukturalizovaly a přicházely s projekty, které jsou pro jednadvacáté století.

Podle Polčáka je dohoda průlomová. Mnozí už v kompromis nedoufali, tvrdí Kovařík

Unijním summitem se zabývala také úterní Devadesátka ČT24. „Do určité míry lze říci, že velkým úspěchem bylo vůbec to, že se shoda podařila najít. Během těch pěti dní byly okamžiky, že řada z nás už ani nedoufala, že bude možné najít kompromis,“ podotkl v pořadu například europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO).

„Jsou tam zohledněny pozice různých států,“ dodal Kovařík s tím, že Česko z toho v konečné verzi návrhu vychází dobře.

Podobně hodnotí výsledky summitu i europoslanec Stanislav Polčák (STAN). „Evropa prokázala akceschopnost, byť to bylo za cenu velmi těžkých vyjednávání. Ten balík byl skutečně bezprecedentní,“ poznamenal. Z toho důvodu se podle něj dalo očekávat, že vyjednávání budou tvrdá.

„Chtěl bych také ocenit to, že Evropa jako první z kontinentů a Evropská unie jako jeden z prvních nadstátních útvarů dokázaly reagovat na koronavirovou krizi,“ řekl dále Polčák a dohodu označil za průlomovou v celosvětovém měřítku.

90' ČT24: O summitu Evropské rady (zdroj: ČT24)