Čtyři noví obvinění. Gang rusko-vietnamských hackerů měl ovlivňovat povolení k pobytu v Česku

Policie obvinila další čtyři lidi v kauze ovlivňování žádostí o povolení k pobytu v Česku. Kriminalisté je viní z napomáhání k neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a z účasti v organizované zločinecké skupině. Čtveřice se tak připojila k už dříve obviněným osmi lidem původem z Ruska a Vietnamu. Skupina si podle kriminalistů měla nabouráním systému ministerstva zahraničí vydělat stovky milionů korun.

„V dané trestní věci policejní orgán Policie ČR, Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV, zahájil trestní stíhání dalších čtyř fyzických osob pro zločin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací ve formě pomoci a pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině,“ řekla ČT dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Čtyři nově obvinění tak rozšířili skupinu osmi lidí původem z Ruska a Vietnamu, kterou policie zadržela a obvinila v září 2018. Obvinění měli podle kriminalistů nabourat a paralyzovat registrační systém na podávání žádostí o povolení pobytu v Česku. Získat tím měli stovky milionů korun.

Policie zajistila 200 milionů korun, auta i nemovitosti

Policie skupinu obvinila ze zločinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a z účasti na organizované zločinecké skupině. Čtyři z nich pak ještě z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili vedle důkazů také přes 200 milionů korun v hotovosti, několik aut a nemovitostí v hodnotě sedmdesáti milionů korun.

Na případu s kriminalisty NCOZ spolupracovala i Bezpečnostní informační služba a vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti.