Správa chytré karantény se přesouvá pod resort zdravotnictví

Události: Chytrá karanténa míří pod resort zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Chytrou karanténu začíná řídit ministerstvo zdravotnictví. Vláda v týdnu schválila začlenění projektu pod resort a také plán, jak se má dál rozvíjet. Klíčový je jednotný počítačový software, který vytvořila armáda a Národní agentura pro komunikační technologie.

Od března devadesátičlenný tým vojenských odborníků a dalších IT specialistů vytvářel, vylepšoval a zaváděl do praxe jednotný software chytré karantény. Ten propojil všechna stěžejní místa v republice.

Mapy a data se mění v hodinových intervalech. Systém nabízí rychlou reakci na ohniska nákazy. Například které mobilní týmy mají zajistit odběry vzorků, kde je volá kapacita laboratoří a nebo kolik lidí začne vytvářet vzpomínkové mapy.

„My jsme museli tento systém vytvořit rychle, musel být centralizovaný, s čímž armáda má zkušenosti, toto se nám podařilo,“ říká generál Petr Procházka. Armáda nasadila tři stovky lidí: mediky, zdravotníky a chemiky. Především medici, kteří byli stěžejní posilou hygienických stanic, se teď vrací do škol, v pohotovosti ale zůstanou.

„Ponechají se jim přístupové kódy, zůstanou jim počítače a telefony, a tím pádem kdykoli bude potřeba, bude vybrán tým, který se připojí, a může i v rámci svojí univerzity z Hradce Králové působit,“ vysvětluje Procházka.

Ochrana dat

Hlavní centrum chytré karantény je v jedné z armádních budov v pražské Ruzyni. Veškerá agenda se teď přesune na ministerstvo zdravotnictví. Bude pod vedením hlavní hygieničky Jarmily Rážové. „Je to zhruba sto šedesát lidí, kteří budou přijati nově na 14 hygienických stanic a také na ministerstvo zdravotnictví, kde se vytvoří pohotovostní odbor,“ upřesňuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Během června se do systému přidají i aplikace Mapy.cz nebo eRouška. Ta si pamatuje setkání s dalšími uživateli, kteří ji mají v mobilu včetně času a vzdálenosti. O odesílání dat rozhoduje každý sám. Aplikaci má asi 200 tisíc lidí.

„S evropským nařízením ochrany dat je to plně v souladu. Dál tady máme zákon o kybernetické bezpečnosti. Tedy děláme vše pro to, aby byla data ochráněna,“ ujišťuje vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla.