Rusko a Čína nás oslabují tím, že nás rozdělují, říká Vystrčil. Podle Petříčka je Koněv zástupný problém

Události, komentáře: Tomáš Petříček a Miloš Vystrčil (zdroj: ČT24)

Zahraniční výbor sněmovny ve čtvrtek projedná okolnosti dopisu čínské ambasády Jaroslavu Kuberovi s výčtem potenciálních dopadů jeho cesty na Tchaj-wan. Hovořit bude i o diplomatických nótách z posledních dní mezi Českem a Ruskem ohledně odstranění sochy Ivana Koněva, plánu na postavení památníku Vlasovcům a přejmenování náměstí před ruským velvyslanectvím po Borisi Němcovovi. Tématy se v Událostech, komentářích zabývali ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Vnímám dlouhodobý růst asertivity chování Ruska i Číny,“ řekl Petříček s tím, že z toho není nervózní. Zároveň to podle něj nelze podceňovat, ujistil, že diplomacie se tomu věnuje a je to také tématem jednání ve strukturách NATO.

Vystrčil byl konrétnější: „Jsem nervózní z Ruska i z Číny. Podle mého názoru se těmto velmocem daří nás oslabovat tím, že nás rozdělují. Ať se to týká Koněva, Tchaj-wanu, nebo přístupu ke koronavirové krizi. Pokud je národ oslabován, pokud se lidé hádají mezi sebou, pak jsou snadným soustem pro to, aby je někdo jiný ovlivňoval a aby dělali, co ty velmoci chtějí. Z toho jsem velmi nervózní a je nejvyšší čas, abychom si to uvědomili.“ Ochrana svobody a demokraice je podle něj důležitější než to, jestli někde stojí, nebo nestojí ta či ona socha.

Pražským politikům hrozili i Češi, upozorňuje Petříček

Ve vztazích s Ruskem se podle Petříčka vláda opakovaně ohradila proti zasahování do vnitřních věcí. Koněva považuje za zástupný problém, myslí si, že k eskalaci vedou jiné neupřesněné důvody. „Česko by se mělo chovat jinak než Rusko. My bychom se neměli chovat agresivně,“ prohlásil šéf české diplomacie.

Policejní ochrana pro pražské politiky spojené s výše zmíněnými tématy je podle Petříčka obecné opatření, které má preventivní charakter. Připomněl, že na jejich adresu se objevily také výhružky od českých občanů.

Vystrčila trápí, že tyto mocnosti podrývají atmosféru v Česku a oslabují zemi. Byl by rád, aby se k aktivitám Senátu na poli společného hájení české suverenity a nezávislosti vůči nim přidalo ministerstvo zahraničí. „U Hradu to příliš nepředpokládám,“ podotkl.

Předseda Senátu však nechce, aby jeho případná cesta na Tchaj-wan byla vnímaná jako pomsta nebo odplata. „Pokud pojedu na Tchaj-wan, tak je to výpověď o charakteru České republiky, o charakteru českého Senátu a o tom, co my si myslíme o svobodě a demokracii a jakým způsobem chceme i ostatním pomáhat v tom, aby i oni jednou také mohli být svobodní,“ řekl.

Politici hovořili také o režimu na hranicích v době pandemie. Celý rozhovor najdete ve videu.