V poločase 1:0, ale teď? U některých kroků vlády nevidím logiku, říká šéf lidovců Jurečka

Marian Jurečka v Interview ČT24: Otevřou se velké hobbymarkety, ale malé prodejny se stejným zbožím ne (zdroj: ČT24)

Stát není podle předsedy opoziční KDU-ČSL Mariana Jurečky schopen rychle zpracovávat žádosti o dotace z programů COVID a podobných. Uvítal by, kdyby peníze místo rozvojové a záruční banky rozdělovaly banky komerční. Jurečka zdůraznil, že oceňuje postup vlády během zdravotní krize. Rozvolňování opatření jí ale podle něj již tolik nejde. Marian Jurečka byl hostem úterního Interview ČT24.

S velikonočním hodnocením premiéra Andreje Babiše (ANO), že Česko vyhrávalo s koronavirem 1:0 v poločase, Marian Jurečka souhlasí. „Je třeba obecně ocenit vládu za ta opatření. Dokázali jsme zvládnout situaci z hlediska náporu na zdravotní systém. Nedopadli jsme ani jako Itálie, Španělsko nebo New York,“ uvedl. Pokud jde o druhý poločas v podobě uvolňování restrikcí, je však již vůči Babišovu kabinetu méně vstřícný.

„Některým věcem rozumím, ale přiznám se, že u některých věcí logiku nevidím. Hlavně by bylo dobré, aby některé kroky dělala vláda daleko rychleji, efektivněji,“ řekl šéf jedné z menších sněmovních stran. Za velmi pomalé považuje zpracovávání žádostí o dotace z „koronavirových“ programů. Jako problém vidí, že peníze rozděluje Českomoravská záruční a rozvojová banka, za vhodnější by pokládal, aby to dělaly komerční banky s tím, že by od státu dostaly „jasné mantinely a finanční prostředky“.

„Když se podíváme do Německa, podnikatelé říkají: Poslali jsme on-line formulář a do dvou dnů jsme měli peníze na účtu,“ srovnal Jurečka.

Za rozporuplný považuje lidovecký předseda také postup uvolňování omezení provozu různých provozoven. Kritizoval, že na jedné straně se již před Velikonoci otevřely velké hobbymarkety, ale na druhé straně stále zůstávají uzavřené malé obchody, které nabízejí tentýž sortiment. „Mnoho podnikatelů (…) nechápe, proč velké prodejny mohou jet, a malé provozovny zůstávají zavřené,“ podotkl.

Proč zakazovat vycestování? Opozice začíná být kritická

Marian Jurečka se také připojil ke kritikům zákazu vycestování z České republiky, který vláda v březnu vyhlásila pro české občany a lidi s pobytem nad 90 dnů a stále platí. Různí představitelé státu hovoří o odlišné délce jeho trvání, prezident Miloš Zeman se zmínil i o celém roce. Skupina senátorů dokonce chystá ústavní stížnost.

„Nevidím racionální důvod, proč vláda zakazuje lidem vycestování – například těm, kteří chtějí na dlouhodobější pobyt do země, která je bezpečná,“ uvedl Jurečka. Řada firem, které exportují své produkty, navíc podle něj kvůli zákazu cestování přichází o zakázky.

Míní, že jsou namístě opatření pro vstup na české území. Vycestování je ale něco jiného. „Od začátku není vyjasněno, proč vlastně občan ČR nemůže ČR opustit,“ míní.