Vláda schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu a potvrdila začátek rozvolňování

Vláda schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu z dosavadních 60 procent, a to zpětně od 1. dubna. Od pondělí mohou také otevřít řemeslníci, farmářské trhy, autobazary či autosalony. První vlnu rozvolnění opatření potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V omezené míře se podle něj od začátku příštího týdne otevřou i vysoké školy.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Vláda potvrdila první vlnu rozvolňování některých preventivních opatření, ta začne v pondělí 20. dubna.
  • Vláda schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců, změna by mohla platit zpětně od 1. dubna. Zákon příští týden posoudí sněmovna.
  • Vláda odsouhlasila návrh podle kterého by se 27. dubna měly začít konat bohoslužby. Až do 8. června by ale měly být omezeny počtem účastníků.
  • Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou mít až do konce omezení nárok na příspěvek 500 korun denně. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
  • Lidé i firmy budou moci přerušit splácení úvěrů a hypoték, a to buď na tři, nebo na šest měsíců. Prezident Miloš Zeman to podepsal v zákoně.
  • Senát umožnil přijetí zákona, podle kterého by policie mohla na místě pokutovat porušení opatření proti šíření koronaviru až 10 tisíci korunami. Pokud zákon podepíše prezident Zeman, bude účinný až od května, pokud koronavirová opatření budou platit i příští měsíc.
  • V omezené míře se od začátku příštího týdne otevřou vysoké školy. 
  • Dosud se z nemoci COVID-19 uzdravilo 1174 nakažených. Zemřelo 173 lidí.
  • V Česku bylo zjištěno 6499 případů nákazy.

Vláda na pátečním zasedání schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců, změna by mohla platit zpětně od 1. dubna. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle návrhu zákona by měl stát ošetřovné kvůli uzavřeným školám vyplácet nejdéle do prázdnin. Příští týden by zákon měla posoudit sněmovna.

Stát nyní platí rodičům dětí do 13 let, kteří po uzavření škol zůstali s potomky doma, 60 procent základu příjmu. Stejnou kompenzaci poskytuje i těm, kteří se po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb starají o starší osoby či členy rodiny s postižením. Živnostníci dostávají 424 korun na den.

Podle Maláčové by se vláda mohla v pondělí zabývat situací pracovníků na dohodu. Podle ní jich zůstalo bez příjmu asi 10 tisíc, řešením je mimořádná dávka.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po pátečním zasedání vlády řekl, že kabinet schválil první vlnu uvolnění opatření. Od pondělí 20. dubna se tak mohou otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalony, jak s tím počítal vládní plán na rozvolnění opatření zavedených kvůli epidemii nového typu koronaviru.

Rozvolňování se má nastat pěti etapách od 20. dubna do 8. června, pokud do harmonogramu nezasáhne nepříznivě vývoj epidemiologické situace. Ministři ho slíbili doprovodit konkrétními hygienickými pokyny pro jednotlivé provozovatele či organizátory.

Události: Postupné uvolňování opatření (zdroj: ČT24)

Kostely a vysoké školy se otevřou, hranice zůstanou zavřené

Vláda v pátek podle Vojtěcha schválila také návrh, podle kterého se v pondělí otevřou vysoké školy. Fungovat ale budou jen v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Účastnit by se jich mohlo vždy maximálně pět lidí najednou. Budou se tak moci konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek. Individuálně bude možné na vysoké škole navštívit knihovnu či studovnu, ale jen za účelem vyzvednutí či vrácení studijní literatury.

Ministr zdravotnictví se na páteční tiskové konferenci věnoval i cestování. Uvedl, že si neumí představit náhlé uvolnění cestování do celého světa. Vzhledem k situaci v jiných zemích by podle něj hrozilo opětovné zavlečení nákazy koronavirem do Česka.

Vojtěch také řekl, že zakázat cestování vládě umožňuje zákon o veřejném zdraví. Kabinet nicméně cestování zakázal na základě krizového zákona. Někteří právníci zpochybňují ústavnost toho, že Češi podle vládního rozhodnutí nesmí až na výjimky opustit republiku. 

Vláda v pátek také odsouhlasila návrh, že by se od 27. dubna mohly začít konat bohoslužby. Zpočátku jen za účasti nejvýše 15 lidí, od 11. května třiceti a od 25. května maximálně padesáti věřících, a to za dodržení hygienických pravidel či rozestupů. Od 8. června by už akce v kostelech neměly být omezeny počtem účastníků.  

Počet vyléčených z COVID-19 v pátek odpoledne překročil tisícovku, celkem se uzdravilo už 1174. Od čtvrtečního večera zemřeli čtyři lidé, nemoci jich tak podlehlo už 173. Potvrzených případů nákazy je 6499. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k pátečním 17:25. Laboratoře od začátku nákazy provedly přes 154 tisíc testů.

Prezident podepsal přerušení splácení úvěrů a hypoték

Lidé i firmy budou moci požádat o přerušení splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení si budou moct vybrat. Moratorium v pátek svým podpisem vládního návrhu zákona o některých opatřeních při splácení úvěrů umožnil prezident Miloš Zeman. 

V případě jednotlivců má být podle zákona odloženo splácení úroků i jistiny, ale úročení poběží dál. U firemních úvěrů bude pozastaveno jen splácení jistiny. Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu.

Pokuty až v květnu

Senát v pátek rozhodl, že maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů bude omezena. Zároveň nově omezil výši sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné za opožděné splátky úvěrů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Horní komora také umožnila přijetí zákona, podle něhož policie bude moci na místě pokutovat až 10 tisíci korunami lidi, kteří poruší opatření proti šíření koronaviru. Zákon tak teď dostane k podpisu prezident, ale až po uplynutí 30 dnů, které má Senát na projednávání zákonů. Tato lhůta skončí 9. května, tedy po skončení aktuálně platného nouzového stavu, který byl prodloužen do konce dubna.

Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení nařízení o omezení pohybu nebo za nezakrývání dýchacích cest na veřejnosti, které je povinné od 19. března. Řešení přestupků na místě má podle Hamáčka omezit jejich projednávání ve správním řízení, což zatěžuje radnice a krajské hygienické stanice.

Senát také doplnil zákon, podle něhož firmy, které musely kvůli koronaviru uzavřít provoz, budou moci nájemné za březen až červen splatit až koncem roku. Horní komora totiž chce, aby stát ručil za uhrazení 80 procent nájemného za pronajaté prostory, které by firmy dlužily kvůli uzavření v důsledku koronaviru. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s takovou úpravou nesouhlasil. Senátní úpravu nyní bude muset znovu posoudit sněmovna, v níž má vládní tábor na rozdíl od Senátu většinu.

Uvažuje se také o zmírnění zákazu cestování do zahraničí. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Hamáček chce v souvislosti s tím znát nejprve data od expertů. Až poté je možné dát veřejnosti jasnou zprávu. Kritizoval protichůdná vyjádření k tématu.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ve středu v České televizi řekl, že se pravidla pro vycestování zřejmě zmírní, koncem března přitom prohlásil, že cesty do zahraničí mohou být omezeny i v příštím roce či dvou. Cestování vláda zakázala zhruba v polovině března.

Podpora pro živnostníky trvá

Osoby samostatně výdělečně činné které zasáhla opatření přijatá kvůli koronaviru, budou od státu dostávat příspěvek i po konci dubna. Měl by i nadále být ve výši 500 korun za den. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Uvedla, že v pondělí vládě předloží návrh zákona, který umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících podnikatele. Vláda s nimi počítá do 8. června.

Podle Schillerové se v případě prodloužení termínu pro příspěvek podmínky měnit nebudou, ale podnikatelé budou muset předložit nové čestné prohlášení.

Obchody, porodnice a festivaly

Prodejci s obchody nad 200 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodních center nad 5000 metrů čtverečních a nemají samostatný vstup z ulice, budou moci otevřít už 27. dubna. Prodejní plochu si totiž budou moci zmenšit vytýčením, například páskou. V dokumentu pro uvolňování opatření to na svém webu uvedlo ministerstvo zdravotnictví. 

Porodnice v Praze znovu zavedly možnost přítomnosti doprovodu u porodu poté, co to od čtvrtka znovu povolilo ministerstvo zdravotnictví. Podmínkou však je, že otec musí mít aspoň chirurgickou roušku a nesmí vykazovat příznaky COVID-19. Rodička s doprovodem musí být také podle ministerstva v samostatném pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.  

Na možnou změnu čekají také pořadatelé letních hudebních festivalů s desetitisícovými návštěvami Colours of Ostrava, Rock for People a Let it Roll. Zatím nerozhodli o odkladu. Prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 30. dubna, by znamenalo konec možnosti uspořádat tyto festivaly v původních termínech.

V případě zrušení organizátoři odhadují ztráty na desítky milionů korun. Důležité pro budoucnost festivalů bude, zda budou chtít lidé hromadně vracet vstupné. Vyplývá to ze čtvrteční on-line diskuse zástupců velkých akcí na téma hudební festivaly v době koronaviru.

Odměny pro zaměstnance státních nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo státní nemocnice, aby daly zdravotníkům mimořádné odměny. Za odběry vzorků až 1500 korun za hodinu, ostatním pečujícím o pacienty s nemocí COVID-19 mezi 100 až 500 korun za hodinu podle rizikovosti práce. Vyplývá to z dopisu, na který upozornil server iDnes.cz. Ministerstvo zřizuje fakultní nemocnice v Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Ostravě a Hradci Králové a tři další velké nemocnice v Praze.

„Je vysoce žádoucí, aby byli zaměstnanci, kteří provádějí vysoce náročné činnosti související s řešením pandemie nemoci COVID-19, za tyto činnosti mimořádně odměněni,“ uvádí v dopise ministr Adam Vojtěch (za ANO). Výše odměny by se podle něj měla odvíjet od počtu odpracovaných směn, míry rizika, ale také specifik jednotlivých pracovišť a situace nemocnice.

Přijímací a srovnávací zkoušky

Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou moci konat nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy je budou moci s ohledem na epidemii koronaviru uspořádat vedle prezenční formy i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Předpokládá to vládní návrh zákona, který schválil Senát hlasy všech přítomných členů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Národní srovnávací zkoušky, které nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol v Česku, se kvůli epidemii koronaviru posunou na 13. června až 11. července. Navíc bude i mimořádný on-line termín 30. května. Uvedli to zástupci společnosti Scio, která zkoušky organizuje. Termíny srovnávacích zkoušek se už jednou posouvaly, a to z dubna na květen.

Scio chtělo původně termín srovnávacích zkoušek dodržet i poté, co se 11. března zavřely školy, nicméně později se rozhodlo zkoušky posunout. Měly by být 13. června, 27. června a 11. července. Uchazeči, kteří jsou například v nařízené karanténě, se budou moci zúčastnit mimořádného on-line termínu. Má být 30. května.

Kraje testují v domovech

Plošné testování na nový typ koronaviru rychlotesty, které se o víkendu spustilo v pobytových službách v Moravskoslezském kraji, by zařízení měla dokončit do konce týdne. Policie do domovů v pátek začala rozvážet další sady rychlotestů, které by domovy v druhé vlně měly využít už jen pro své zaměstnance. Druhé kolo testování mají zařízení provést s týdenním odstupem od prvního. Uvedl to náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Rychlotesty dostala zařízení poskytující odlehčovací pobytové služby, domovy seniorů, domovy se zvláštním režimem a domovy pro lidi se zdravotním postižením. V regionu jich je 120, mají 8673 klientů a 9711 zaměstnanců. Provedeno bylo k pátečnímu poledni 11 807 testů, tedy zhruba 64 procent. Rychlotesty zatím ukázaly 15 pozitivních zaměstnanců a šest testů s nejasným výsledkem, u klientů jich bylo pozitivních šest a dalších 11 výsledků bylo nejasných. Všechny pozitivní i nejasné testy se dále prověřují prostřednictvím PCR testu v laboratoři. 

V Moravskoslezském kraji se v minulých dnech objevila hromadná nákaza v Alzheimercentru Ostrava a v Domově pro seniory Iris v Ostravě. Kraj se proto na počátku velikonočních svátků rozhodl, že stáhne rychlotesty z dočasných odběrných míst a využije je nejen pro testování zaměstnanců sociálních zařízení, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví, ale také klientů.

V Královéhradeckém kraji tento týden podstoupilo testy na nemoc COVID-19 okolo 3000 zaměstnanců pobytových sociálních služeb. Testy neprokázaly nákazu u žádného z nich. Ani u žádného z klientů sociálních služeb se dosud nákaza nepotvrdila. Uvedl to mluvčí kraje Dan Lechmann. Kraj o víkendu obdržel od ministerstva zdravotnictví desetitisíce testovacích sad. Mezi zařízení sociálních služeb patří také domovy pro seniory.

„K pátku bylo otestováno zhruba dva tisíce pracovníků v přímé péči a jeden tisíc v dalších službách těchto zařízení. Testy neprokázaly nákazu u žádného pracovníka. V karanténě je osm pracovníků pobytových sociálních služeb,“ řekl Lechmann.

Ve středočeském kraji se možná bude odpouštět nájemné

Středočeský kraj chce kvůli dopadům koronavirové pandemie odpustit nájemné podnikatelům, kteří mají pronajaty jeho nebytové prostory. Rada kraje se tím bude zabývat příští týden, uvedla to hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Odpuštění nájemného by podle ní nemělo mít zásadní dopad na krajskou pokladnu, půjde o několik milionů korun. Úlevy by mohly platit do konce nouzového stavu. „Uvidíme, jak se rada rozhodne, jestli to třeba o měsíc nebo dva prodlouží,“ dodala Pokorná Jermanová.

Radní podle ní příští týden posoudí také případnou pomoc pro pořadatele významných kulturních akcí, které musejí být kvůli koronavirovým opatřením zrušeny. Kraj by se podle hejtmanky mohl podílet na jejich storno nákladech. 

Lesy zastavují samovýrobu dřeva na topení

Státní podnik Lesy České republiky kvůli vládním nařízením o omezení maloprodejů zastavil zadávání těžby dřeva lidem takzvanou samovýrobou. Lidé vytěžené dřevo používali hlavně na topení, zároveň Lesům pomáhali s likvidací souší a stromů, které zničil kůrovec.

„Lesy České republiky tento stav velmi mrzí a prostřednictvím ministerstva zemědělství se snažíme situaci urgentně řešit jednáním s příslušnými orgány,“ řekla mluvčí Eva Jouklová. Zatím podnik neví, kdy by samovýroba mohla opět začít.

Loni samovýrobci ve státních lesích vytěžili 338 tisíc metrů krychlových dřeva, což byl téměř dvojnásobek těžeb předchozích let. Letos podnik plánoval, že prostřednictvím samovýroby prodá přes 350 tisíc metrů krychlových dřeva. Věří přitom, že dosavadní jeden a půl měsíce trvající výpadek samovýrob celoroční záměr neovlivní.