Vláda při shánění roušek úplně selhala, tvrdí Fiala. Podle Havlíčka mají takové potíže všechny země

Události, komentáře: Koronavirus a politika v Česku (zdroj: ČT24)

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy není vláda k občanům otevřená a z hlediska zajištění zásob roušek či respirátorů selhala. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) jeho kritiku vnímá jako politické gesto – obvinil jej, že dělá gesta, ale nepomáhá. Fiala, Havlíček a také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová diskutovali o nynější situaci v Událostech, komentářích.

Česko čelí v době koronavirové pandemie významnému nedostatku ochranných pomůcek. Z vyjádření vládních politiků opakovaně vyplývalo, že očekávali dodávku objednaných pomůcek v nejbližší době, ale objednávky nikdy nebyly naplněny. Opozice situaci nyní ostře kritizuje.

„Co se týká materiálního zabezpečení, tam vláda úplně selhala – co se týče roušek, respirátorů,“ prohlásil předseda největší opoziční strany Petr Fiala.

Vládní politici se hájí tím, že Česko není jedinou zemí, kterou nedostatek ochranných pomůcek trápí. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka „všechny země v Evropě nemají dnes roušky, nemají respirátory, nemají je ani v Americe, nemají je v zemích, kde by se dalo říct, že měli daleko větší hmotné zásoby“.

To ale Fiala odmítl. Podle něj se vláda pouze nezačala o nákupy zajímat včas. „Byly, daly se opatřit a v té době vláda mohla udělat věci, na které čekáme do dneška,“ soudí šéf občanských demokratů.

Vládě především vyčítá to, že podle jeho mínění není k občanům otevřená. „Teď táhněme všichni za jeden provaz a snažme se to napravit. Ale abychom to mohli napravit, k tomu je podmínka, aby vláda hrála otevřenou hru, což nehraje,“ poznamenal.

Také podle Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je situace v Česku absurdní. Tak vnímá to, „že se galanterie a šicí stroje stávají kritickou součástí infrastruktury“.

S opozičními lídry ovšem částečně souzněl i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Upozornil, že sociální demokraté ve vládě prosazovali zřízení krizového štábu s dvoutýdenním předstihem a podobné to bylo s vyhlášením nouzového stavu. „Jan Hamáček požadoval vyhlášení nouzového stavu čtrnáct dní dopředu,“ podotkl Zaorálek.

Dřívější vyhlášení nouzového stavu by podle něj umožnilo přikázat změny ve výrobě. „Zároveň to mělo umožnit nestandardní nákupy,“ dodal Zaorálek.

Karel Havlíček, který je ve vládě za hnutí ANO, jež má většinu ministrů a návrhy ČSSD odmítalo, ale Zaorálkova slova částečně odmítl. „Že jsme neměli krizový štáb, neznamená, že jsme neměli krizové řízení,“ poukázal.

Krizové řízení mělo podle něj Česko od prvního dne. Bylo řízeno vládou, premiérem, místopředsedy vlády a jednotlivými ministry. „Že vznikl ještě krizový štáb, paralelně, v rámci Bezpečnostní rady a pod ní, to dává logiku, to je administrativní štáb,“ podotkl.

Opoziční politiky, kteří činnost vlády kritizují, potom vicepremiér obvinil, že sami dostatečně nepracují. „Doporučil bych více pracovat, snažit se být v regionech, snažit se komunikovat s námi. Jsou opoziční poslanci, kterých si vážím, kteří se mnou komunikují dnes a denně, chtějí vědět, co se děje. A jsou ti, kteří se ani jednou neozvou,“ uzavřel Havlíček.